Kerk & religie

Te hoge bruidsschat voor de Sint-Vituskerk in Wetsens

WETSENS. Ooit had het kerkje van het Friese Wetsens een toren. Hij stortte in 1842 in en werd niet herbouwd. Maar ook zonder toren is het pand uit de twaalfde eeuw direct te herkennen als een kerk. Of eigenlijk: een kapel. Het monumentale gebedshuis staat sinds enkele maanden te koop.

Reinald Molenaar
23 June 2015 19:33Gewijzigd op 15 November 2020 19:55
Preekstoel met grafzerken. beeld Sjaak Verboom
Preekstoel met grafzerken. beeld Sjaak Verboom

Op een terp, door de bomen aan het zicht onttrokken, ligt de Sint-Vituskerk. Ooit was het een kapel, gewijd aan de heilige Sint-Vitus die volgens overlevering stierf als martelaar in de derde eeuw.

Op het kerkhof dat rondom de kerk ligt, is een graf gegraven. „Hier wordt vanmiddag iemand ter aarde besteld”, vertelt Tjerk Dijkstra, lange tijd kerkrentmeester van de protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens. „De koster onderhoudt het kerkhof goed en je ligt hier hoog, daarom is deze plek geliefd.” De graven zijn allemaal naar het oosten gericht. „Voor de opstanding”, zegt de koster die rond de kerk aan het werk is.

Zo’n 75.000 euro verwacht kerkenmakelaar Reliplan voor de kerk te krijgen. Zonder begraafplaats. Dijkstra: „Dat de kerk te koop staat, vindt niemand echt een probleem. Iedereen wil wel weten wat er met de begraafplaats gaat gebeuren. Die blijft dus gewoon van ons.”

Vindt écht niemand het jammer dat de Sint-Vituskerk te koop staat? Dijkstra: „Er wonen hier niet veel mensen en de omringende boeren maken zich drukker over de landerijen die zij van de kerk kunnen pachten.”

De kerk overdragen aan de Stichting Oude Friese Kerken was vooralsnog geen optie. „Ze vragen als bruidsschat 150.000 euro. Dat geld heeft de stichting nodig voor het doen van eventuele aanpassingen en voor het onderhoud. Ze willen er niet op toe hoeven leggen.”

Vanbinnen ziet de kerk er sober maar stijlvol uit. De banken en de preekstoel zijn geschilderd in middengroen. Onder de preekstoel is de vloer geplaveid met oude grafzerken waarvan de meeste in de napoleontische tijd zijn glad gebikt. „Er ligt hier niemand meer begraven”, aldus Dijkstra. „Deze stenen zijn hier neergelegd tijdens een van de vele restauraties.”

In 1974 kreeg de kerk nog een nieuw orgel. Het werd gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen te Utrecht. De bouwers maakten gebruik van een windlade en het pijpwerk van drie registers uit het vorige orgel dat wellicht uit de negentiende eeuw stamde.

Een paar keer per jaar wordt de kerk nog gebruikt. Bij rouw- en trouwdiensten en op Goede Vrijdag. Ook lopen soms zo’n vijftig kerkgangers uit het nabijgelegen Aalsum een pelgrimstocht naar het kerkje van Wetsens. „Dat heeft wel wat”, glimlacht Dijkstra. „Maar verder wordt de kerk dus niet meer gebruikt. De protestantse gemeente kerkt in Aalsum en in Dokkum. In Dokkum komen er nog wel zo’n 800 kerkgangers naar de diensten in de drie wijken. Maar we vergrijzen wel. Daarom moet er nu iets gebeuren, simpel zat.”

Of de kerk snel verkocht wordt? „Dat kan misschien wel jaren duren. Je weet het niet. Er hoeft er maar één te zijn. Een kunstenaar of zo. Of een musicus. De kerk kan ook gebruikt worden voor heidagen. Je bent hier namelijk helemaal weg.”


serie 
Kerk te koop

Dit is het vierde deel in een serie over kerken die momenteel te koop staan. Volgende week dinsdag deel 5.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer