Kerk & religie

Ds. R. Kok (CGK) met emeritaat: Betrouwbaarheid van het Woord als basis

NOORDELOOS. Blijven bij het Woord is een belangrijk thema in het leven van ds. R. Kok. „We moeten vasthouden aan de betrouwbaarheid van het Woord van God”, zegt de christelijke gereformeerde predikant uit Noordeloos, die op 13 november veertig jaar in het ambt stond en zondag met emeritaat is gegaan.

Jan van Reenen
19 November 2014 16:00Gewijzigd op 15 November 2020 14:29
Ds. R. Kok (CGK) uit Noordeloos ging afgelopen zondag met emeritaat. Beeld Sjaak Verboom
Ds. R. Kok (CGK) uit Noordeloos ging afgelopen zondag met emeritaat. Beeld Sjaak Verboom

De prachtige, nieuwe christelijke gereformeerde kerk ligt aan de rand van het dorp Noordeloos. Erachter strekt het weidse polderland van de Alblasserwaard zich uit. Naast de kerk bevindt zich een forse pastorie. Het huis van ds. R. Kok.

In de pastorie staat op een lage kast een kunstwerkje van donker geverfd papier-maché. Het stelt een boomstam voor met daarop een Bijbel en erachter een biddende persoon. Op de boomstam staat de tekst: „Verblijdt u in de hoop. Zijt geduldig in de verdrukking. Volhardt in het gebed (Romeinen 12:12).” Ds. Kok kreeg het van belijdeniscatechisanten uit Urk.

De ereplaats die de predikant in zijn huis aan de Bijbeltekst geeft, geeft hij in zijn leven aan heel het Woord van God, zegt hij tijdens het gesprek. In zijn e-mailadres komen de letters vdm voor, die staan voor Verbi Divini Minister (dienaar van het Woord). „Ik vind het goed om herkenbaar als dienaar van het Woord door het leven te gaan, zeker als ik naar het ziekenhuis ga of andere pastorale bezoeken afleg. Dan draag ik zwarte of donkergrijze kleding, al wil ik daar geen principekwestie van maken.”

Onopgeefbaar

Ds. Kok stelt dat Gods Woord boven alle woorden van mensen uitgaat en mensen houvast geeft. Hij citeert uit Psalm 119:84: „Uw Woord kan mij, ofschoon ik alles mis, door zijnen smaak, én hart én zinnen strelen.” Hij vindt het blijven bij dat Woord een onopgeefbare eis voor predikanten en wijst als niet na te volgen voorbeeld op de gereformeerde prof. H. M. Kuitert. „Toen die man zijn publicaties startte, was het algauw duidelijk dat het verkeerd ging. Prof. W. H. Velema waarschuwde ons dadelijk. Prof. Kuitert begon met te tornen aan Gods Woord. Hij heeft de kracht ervan verloochend en probeert nu met zijn nieuwe boek ook de kerk uit te schakelen.”

De predikant van Noordeloos vindt dat de gereformeerde gezindte moet oppassen, al is er nog geen Kuitert opgestaan. „Je ziet over de uitleg van Gods Woord in onze gezindte steeds meer discussie ontstaan. Het zichtbaarst wordt dat bij ethische kwesties, zoals de visie op homoseksualiteit en huwelijk. De Bijbel is er duidelijk over, maar desondanks verandert de mening over deze onderwerpen geleidelijk. Het kan zomaar een voorbode zijn van een ander Schriftverstaan, waarbij allerlei Bijbelteksten een andere betekenis krijgen. Als je eenmaal begint te tornen aan Gods Woord zit je op een glijbaan, waarbij menselijke redeneringen de overhand krijgen.”

Ds. Kok vindt het wel noodzakelijk dat de Bijbel in de taal van deze tijd vertaald wordt. Hij maakte om die reden jarenlang deel uit van het bestuur van de Stichting Herziene Statenvertaling. „Het is belangrijk dat de Schrift toegankelijk en in de taal van deze tijd geschreven is. De toepassing is het werk van de Heilige Geest.”

Familie

De kleinzoon van de bekende ds. R. Kok uit Veenendaal die overging van de Gereformeerde Gemeenten naar de Christelijke Gereformeerde Kerken, heeft diverse predikanten onder zijn familieleden: onder anderen ds. W. Kok (broer, cgk Soest), ds. H. Klomp (zwager, cgk Veenendaal), ds. H. D. Rietveld (zwager, cgk Nijkerk), ds. R. van Kooten (neef, hersteld hervormde gemeente Apeldoorn), prof. dr. J. Hoek (neef, PKN Veenendaal (hervormd)), prof. dr. G. C. den Hertog (neef, cgk Apeldoorn) en ds. W. G. Hulsman (neef, PKN Genemuiden (hervormd)).

Dat ze niet allemaal tot de Christelijke Gereformeerde Kerken behoren levert geen problemen op in de familie. En samenwerken in interkerkelijke verbanden is voor hem geen probleem. Ds. Kok: „Noordeloos is een van de oudste gemeenten van de CGK. Ik hecht aan mijn eigen kerkverband, tegelijkertijd ben ik ook dankbaar voor de kanselruil die tegenwoordig mogelijk is. Het is toch mooi dat dat kan?”


Levensloop ds. R. Kok

Reinier Kok werd op 6 november 1946 in Veenendaal geboren. Hij studeerde theologie in Apeldoorn en nam in 1974 het beroep aan naar de christelijke gereformeerde kerk van Eemdijk. In 1978 volgde Damwoude (Friesland) en in 1992 Sliedrecht (Eben-Haëzer). Vanaf 2004 stond hij te Urk (Maranatha) en vanaf 2010 in Noordeloos.

Ds. Kok (68) werkte na zijn 65e nog een aantal 
jaren door. Hij stond op 13 november veertig jaar in het ambt en nam afgelopen zondag afscheid van zijn gemeente vanwege emeritaat. Het echtpaar Kok betrekt binnenkort een appartement in Sliedrecht, waar vijf van hun acht kinderen wonen.


Ds. R. Kok (CGK) met emeritaat (RD.nl 22-10-2014)

Noordeloos: bevestiging en intrede ds. R. Kok (De Wekker, 19-03-2010)

Ds. R. Kok neemt afscheid van chr. geref. Urk (Reformatorisch Dagblad, 01-03-2010)

Urk-Maranatha : Bevestiging en intrede ds. R. Kok (De Wekker, 23-01-2004)

Sliedrecht (Eben-Haëzerkerk) : Afscheid ds. R. Kok (De Wekker, 09-01-2004)

Ds. R. Kok doet intrede in chr. geref. kerk te Sliedrecht (Reformatorisch Dagblad, 06-07-1992)

Ds. R. Kok neemt afscheid van chr. geref. Damwoude (Reformatorisch Dagblad, 22-06-1992)

Afscheid ds. R. Kok van Eemdijk (Reformatorisch Dagblad, 18-09-1978)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer