Blijf-van-mijn-lijfhuis gaat met zijn tijd mee
AMSTERDAM. Het blijf-van-mijn-lijfhuis is al tientallen jaren niet weg te denken uit de maatschappij, terwijl de opvanghuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld lange tijd juist alleen konden bestaan bij de gratie van anonimiteit.
Dinsdag is koningin Máxima eregast op een symposium in Amsterdam rond het 40-jarig bestaan.
Ze neemt dan de app Ican in gebruik. Die moet slachtoffers bijstaan en helpen hun zelfvertrouwen te herwinnen. De app is ook bedoeld voor vrouwen die de eerste stap naar hulp of opvang nog te groot vinden.
De eerste blijf-van-mijn-lijfhuizen werden in de jaren 70 en 80 opgericht. Het idee was toen dat de vrouw het slachtoffer was en de man de dader en dat het beter was om alle contact te verbreken. Vrouwen konden op een geheime locatie op adem komen, al dan niet met hun kinderen.
„Voordat in 1974 de eerste locatie de deuren opende, was huiselijk geweld een privézaak. Een taboe zelfs”, zegt directeur Aleid van den Brink van de stichting Blijf Groep. Die strijdt ook tegen uitbuiting in relaties en richt zich daarbij niet alleen op vrouwen en hun kinderen maar ook op mannen. In 2008 zijn in de vier grote steden opvanghuizen voor mishandelde mannen geopend.
Nieuwe stijl
Zo’n tien jaar geleden gebeurde het nog weleens dat belaagde vrouwen en kinderen in een politiecel terechtkwamen omdat het blijf-van-mijn-lijfhuis vol zat of bekend was bij de belagers. „Een landelijk systeem voor noodbedden zorgt er nu voor dat in elke regio in Nederland snel een opvangplek wordt gevonden.”
Sinds enkele jaren biedt een blijf-van-mijn-lijfhuis in Alkmaar de mogelijkheid om met alle gezinsleden in gesprek te gaan en een veiligheidsplan te maken, met als doel dat alleen het geweld eindigt, niet de relatie. „Volgend jaar wordt zo’n ‘opvanghuis nieuwe stijl’ geopend in Amsterdam en in 2016 zal er eentje worden geopend in Almere.”
Huiselijk geweld treft jaarlijks ruim 200.000 mensen. „In 85 procent van de gevallen gaat het om het klassieke man slaat vrouw”, aldus Van den Brink, die zich baseert op recente politiecijfers. „Bij de rest om gewelddadige vrouwen, ouderen die mishandeld worden of bijvoorbeeld conflicten tussen broer en zus.”
Ingeborg Schenkels van Blijf Groep Amsterdam zei eind augustus in deze krant dat tegenwoordig ook aandacht is voor het aandeel van de vrouw in het geweld. Volgens haar onstaat geweld „in de dynamiek van een relatie.”