Amerika in diepe spirituele crisis
WASHINGTON. Het christendom in de Verenigde Staten is tanende. Daaraan liggen talloze oorzaken ten grondslag. Maar volgens Ralph Reed is die teloorgang ten diepste maar op één ding terug te voeren. „Wij hebben God de rug toegekeerd.”
Moeiteloos somt Ralph Reed de problemen op waar de Verenigde Staten momenteel mee te kampen hebben. De voorzitter van de Amerikaanse Faith and Freedom Coalition kent zijn lesje al zo ongeveer van buiten. In de marge van het congres ”Road to Majority” van religieus rechts legt hij de penibele situatie in Washington nog eens uit.
Te beginnen met de economische perikelen. „De Amerikaanse economie is een chaos. Onze staatsschuld bedraagt 17 biljoen dollar. Dat is de omvang van onze totale staatshuishouding. Een dergelijk tekort is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.”
Dan schetst Reed het mistroostige culturele plaatje. „Het aantal echtscheidingen neemt hand over hand toe. Gemiddeld is één op de twee ouders niet thuis. We kunnen deze maatschappij niet fatsoenlijk in stand houden als steeds meer kinderen in gebroken gezinnen worden geboren. Recente cijfers laten zien dat een kwart van de jongeren drugs gebruikt – al dan niet langdurig. In de stad New York is 80 procent van de highschoolleerlingen functioneel analfabeet. Dat zijn harde cijfers, maar het is wel de werkelijkheid.”
Ook op het gebied van buitenlandbeleid komt Amerika er volgens Reed niet best af. „Kijk wat er op de Krim is gebeurd. Syrië gaat in vlammen op. ISIS staat op het punt Irak over te nemen. En de Amerikaanse regering rommelt maar wat aan. Toen de eerste berichten over de opmars van ISIS binnenkwamen, speelde Obama golf in Palm Springs. Hij had beter zijn veiligheidskabinet direct bijeen kunnen roepen. In Iran draaien 30.000 centrifuges op volle toeren om hoogverrijkt uranium te produceren. Overdrijf ik daarmee de situatie?”
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? „Het gaat ten diepste niet om financiële of militaire problemen. Wij hebben God de rug toegekeerd en zullen met de consequenties daarvan moeten leven. Er is sprake van sterk moreel verval. Dat kan alleen met een geestelijke aanpak worden teruggedrongen. Er wordt in dit land altijd over vrijheid gesproken. Maar de prijs van vrijheid is voortdurende waakzaamheid.”
Maar dan strijdlustig: „Dit is niet de norm in dit land. Zo hoort het niet te zijn. Hier hebben onze voorvaders hun bloed niet voor gegeven. God is groter dan alles en iedereen. Met Zijn hulp zal er verandering komen.”
Eén concreet idee heeft Reed al. „Laten we het gebouw van de belastingdienst met de grond gelijkmaken en er een groot monument neerzetten voor de toekomstige generatie.”
Weer serieus: „Ik hoop natuurlijk op een conservatieve overwinning bij de tussentijdse verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in november. Maar politieke verandering alleen is niet genoeg. We kunnen de wetten in dit land wijzigen. Maar een echte ommekeer komt er alleen door een morele en geestelijke opwekking. Als we in nederigheid de gebrokenheid van onze samenleving belijden en ons tot de Almachtige wenden.”
Dit is het vierde deel in een serie over de politieke ambities van religieus rechts in de Verenigde Staten.