Rivier de Berkel wringt zich in 15 nieuwe bochten
DOETINCHEM. De rivier de Berkel in de Achterhoek krijgt tussen Almen en Zutphen vijftien nieuwe bochten. Daardoor wordt de rivier 2,5 kilometer langer.
Het project om de Berkel zich weer door het landschap te laten slingeren, is het sluitstuk van groot onderhoud dat het waterschap Rijn en IJssel de afgelopen jaren aan de rivier heeft gepleegd. Volgende week vrijdag wordt bij Almen de aftrap gegeven voor het project.
De Berkel is 110 kilometer lang en ontspringt in Duitsland. In Nederland stroomt de rivier door de Achterhoek naar Zutphen en mondt daar uit in de IJssel. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de Berkel op Nederlands grondgebied kaarsrecht getrokken, om wateroverlast bij hoogwater tegen te gaan. Met stuwen en sluizen kon de waterstand strak worden geregeld.
Tegenwoordig wordt heel anders tegen waterbeheer aangekeken. Het schap wil dat de oorspronkelijke flora en fauna terugkomt. Door het aanleggen van bochten met deels hoge en deels lage oevers ontstaat er variatie in de stroomsnelheid en waterdiepte. De oevers van de Berkel worden natuurlijk beheerd. Door die maatregelen wordt het rivierwater ook schoner.
Landbouwgronden langs de rivier worden deels opgehoogd met de 240.000 kubieke grond die bij het graven van de bochten vrijkomt. De rest van de grond wordt gebruikt om rechte stukken van de rivier te dempen. Het schap heeft ook kavels geruild met boeren, zodat zij dichter bij huis kunnen werken en het Berkeldal zo natuurlijk mogelijk blijft.