Kerk & religie

In memoriam: Dr. Georg Huntemann

BREMEN. Hij was theoloog, filosoof, ethicus, apologeet, docent en predikant. Dr. Georg Huntemann noemde zichzelf een fundamentalist, „iemand die teruggrijpt op de grondslag van zijn religie”, en was een levensgenieter. „God heeft me bevolen te genieten van al het goede dat Hij geeft.” Zondag overleed hij in de leeftijd van 84 jaar.

Redactie kerk
18 February 2014 11:22Gewijzigd op 15 November 2020 08:53
Dr. Georg Huntemann (archieffoto uit 1994). beeld RD
Dr. Georg Huntemann (archieffoto uit 1994). beeld RD

Georg Huntemann werd op 
10 juni 1929 in Bremen geboren. Hij studeerde theologie en filosofie en promoveerde in beide vakken. In 1957 werd dr. Huntemann predikant in Bremen en sinds 1970 was hij hoogleraar ethiek en apologetiek in de Staatsunab­hängigen Theologischen Hochschule (STH) in het Zwitserse Basel. Een ander hoogleraarschap volgde in 1985, aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Leuven.

Ook in Nederland was dr. Huntemann bekend. Veel van zijn boeken werden in het Nederlands vertaald en hij was een tijd lang columnist voor deze krant. Theologisch voelde hij zich verbonden met zijn vriend wijlen dr. C. A. Tukker. Ook had hij waardering voor ds. G. H. Kersten en ds. J. Fraanje. Zijn respect voor ds. Kersten was zelfs zo groot dat hij vanuit Duitsland naar de gereformeerde gemeente aan de Boezem­singel in Rotterdam kwam om te kerken in het gebouw waar ds. Kersten had gepreekt.

Thema’s waar dr. Huntemann over schreef, waren de gezags­crisis, de vrouw in het ambt, en homoseksualiteit. De theoloog had er moeite mee dat de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), waarin hij een vooraanstaande positie innam, homo­verbintenissen wilde inzegenen. In zijn levenswerk, ”Biblisches Ethos in Zeitalter der Moralrevolution” (1995), citeert hij instemmend Karl Barth over dit onderwerp: „Homoseksualiteit is die –fysische, psychische, sociale– ziekte, die vorm van perversiteit, van decadentie, van verval, die daar kan optreden waar de mens niet met de gelding van Gods geboden wil rekenen.” Hij stelt echter ook dat de seksuele zonde geringer is dan de godsdienstige zonde „die God egoïstisch en tegelijk schaamteloos voor het eigen karretje probeert te spannen.”

Rond de verschijning van bovengenoemde ethiek kreeg dr. Huntemann steeds meer moeite met de EKD, vanwege haar groen­socialistische inslag en haar moderne theologische klimaat. Hij ging daarom in zijn kerkbeschouwing vooral uit van de basis­gemeente waarin „zij samenzijn die elkaar houden aan de geloofsbeleving die Gods geboden respecteert in kerk, staat en maatschappij.”

Dr. Huntemann hekelde het feminisme. Zo schrijft hij in zijn ethiek dat God op een afschuwelijke wijze onttroond wordt ten behoeve van een soort moedergod, die ons verstikt in haar moederlijke omhelzingen en van alle verantwoordelijkheid en persoon-zijn ontslaat, terwijl de maatschappij en vooral ook de politiek steeds meer het spel wordt van de kinderen van deze „moedergodin der ongebreidelde lusten.”

In zijn leven vond hij steeds meer aansluiting bij de Duitse theoloog Bonhoeffer, die stelde dat de kerk van zijn tijd van binnenuit moest veranderen en die de „goedkope genade” hekelde. In deze krant noemde Huntemann zich eens een fundamentalist. „Wat zijn die fundamentalisten te benijden die, „gegrond op de Steenrots”, de uitdagingen van de wereld kunnen weerstaan in geloof, hoop en liefde.”


Lees ook in Digibron

Huntemann hekelt verval protestanten (Reformatorisch Dagblad, 19-08-2003)

Een kwart eeuw aan ethische overdenkingen in standaardwerk gebundeld (Reformatorisch Dagblad, 28-03-1996)

Prof. Huntemann geëmeriteerd in Heverlee (Reformatorisch Dagblad, 20-09-1995)

Huntemann: Red West-Europa van afgrond van niet-christelijke ideologie (Reformatorisch Dagblad, 14-06-1990)

Huntemann over Bonhoeffer (De Waarheidsvriend, 16-11-1989)

Jubilerende Huntemann (60) met opstellen geëerd (Reformatorisch Dagblad, 09-08-1989)

Prof. dr. G. Huntemann bestriidt drempelvrees Bekennende Kirche (Reformatorisch Dagblad, 05-07-1989)

Theologische bundel voor jarige prof. Huntemann (Reformatorisch Dagblad, 27-06-1989)

Huntemann bezorgd over toekomst protestantisme (Reformatorisch Dagblad, 05-11-1985)

Barth, vader der evangelicalen en een eerherstel voor Kersten (Reformatorisch Dagblad, 05-10-1982)

„Het Lutheranisme vormt het centrumi van de diverse confessies van het Christendom” – gesprek met dr. Georg Huntemann (Reformatorisch Dagblad, 22-09-1972)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer