A. C. W. de Winter heeft een hart voor ‘eerlijke’ kerkbouw
OUD-BEIJERLAND. Tientallen mappen vulde hij inmiddels met krantenknipsels over kerkbouw. In 1993 begon A. C. W. de Winter (37) ermee. Een foto van de kerk, een verhaaltje erbij, maar ook de bijbehorende advertenties van de architecten en aannemers heeft hij bewaard.
De Winter –diaken in de gereformeerde gemeente te Oud-Beijerland– is een liefhebber van kerkgebouwen, zoveel wordt wel duidelijk als je met hem praat. „Ik begon met het verzamelen van deze knipsels als hobby. Maar ook om bouwinformatie over kerken te bundelen. In 2007 realiseerde ik me dat er geen centrale plek in Nederland was waar je informatie kon vinden over nieuwbouw van kerken en over de bedrijven die daarbij betrokken zijn. Ik ben toen gestart met een website: www.kerkenbouw.nl. ”
Voor de dagelijkse kost werkt De Winter als projectleider bij architectenbureau RoosRos in zijn woonplaats. De website, die begin deze maand in een nieuw jasje is gestoken, is een goudmijn voor bouwcommissies die bezig zijn met een nieuwe kerk. Er staan zo’n tachtig bedrijven op, die zich voor een vast bedrag per jaar kunnen registreren. Ook is er een pagina met actuele en afgeronde kerkbouwprojecten. „Je staat versteld van het aantal lopende bouwprojecten. Niet-kerkelijken staan er soms van te kijken dat er in Nederland nog zo veel kerken worden verbouwd of gebouwd.”
Hoewel De Winter er niet voor heeft betaald, komt zijn website boven aan op de zoekpagina van Google te staan als je zoekt op ”kerkenbouw”. „Gemiddeld bezoeken vier personen per dag mijn website. Dat is niet bijster veel, maar dat komt door het onderwerp.”
Laat een bouwcommissie u weleens weten of zij iets aan uw site heeft gehad?
„Ik krijg niet vaak een reactie, maar weet wel dat er regelmatig op mijn site gezocht wordt naar bedrijven die met kerkbouw te maken hebben. Bouwcommissies maken vaak gebruik van de ervaringen van anderen. En ze nemen meestal een kijkje bij pasgebouwde kerken.”
Wat vindt u van de kerken die nu nieuw worden gebouwd?
„Je ziet veel verschillen in kerkbouw. Qua stijl heb ik niet direct een voorkeur. Als het maar goed doordacht is. Of het nu een klein schuurkerkje is op het platteland of een grote kerk zoals de gereformeerde gemeente in Gouda, een veel stedelijker gebouw, met prachtige glaskunst en veel licht. Maar het is niet aan mij om te bepalen of iets mooi of lelijk is. Wel vind ik ‘eerlijke’ kerkbouw belangrijk: je kiest voor een bepaalde richting en stijl, die je dan ook trouw blijft. Waarom hang je koperen kroonluchters uit 1600 in een schuurkerk?”
U houdt alles rond kerkbouw in de gaten. Hoe gaan kerkbouwers om met het thema duurzaamheid?
„Alle nieuwe kerken zijn goed geïsoleerd en regelmatig wordt er gebruikgemaakt van bodemwarmte: water uit de grond verwarmt of koelt dan de vloer van het gebouw. Dat is heel duurzaam. Helaas lopen kerkbouwers in de reformatorische kring niet voorop als het gaat om duurzaamheid. Een positieve uitzondering is het bedehuis van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Zuid. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst.”