Schrijfster Hanny van de Steeg viert 25-jarig jubileum
Humor én aandacht voor diepere dingen. Beide zijn terug te vinden in het werk van Hanny van de Steeg-Stolk, schrijfster van kinderboeken en romans.
Het tekent de bijna 64-jarige schrijfster uit Hendrik-Ido-Ambacht, die als leerkracht in het basisonderwijs werkt. Ze houdt van de gezelligheid op school, vertelt met een lach op haar gezicht over de malligheid die ze vroeger zelf in haar kweekschooltijd beleefde. Maar ze gaat ook graag een spade dieper. Ik wil lezers „iets wezenlijks meegeven.”
In 1988, nu 25 jaar geleden, verscheen haar eerste boek: ”Marloes en de ondeugende parkiet”. Inmiddels heeft de auteur 39 titels op haar naam staan en werkt ze aan haar veertigste boek.
Goede gesprekken
Van de Steeg startte haar onderwijsloopbaan op 19-jarige leeftijd op de Ds. G. H. Kerstenschool in Ridderkerk – de school waar ze zelf vroeger ook op zat. Een periode van zestien jaar werkte ze niet, vanwege de zorg voor haar drie kinderen, maar in 2000 kwam ze weer terug als juf op haar ‘oude’ basisschool. Ze werkt er nog, „met heel mijn hart. Kinderen zijn zo boeiend en verrassend. Ik houd van hun gezelligheid, van de teken- en muzieklessen. Soms ontstaan er goede gesprekken met hen. Tijdens de lessen Bijbelse geschiedenis bijvoorbeeld, maar ook wanneer je een psalmvers uitlegt. Dan ontdek je wat er in hen leeft. Kinderen geven soms heel verrassende antwoorden, waar je zelf ook van leert. Ik ben heel dankbaar dat ik dit werk nog altijd mag doen.”
Boek van Bertje
Met schrijven startte Van de Steeg in 1984, nadat ze gevraagd was om een kleuterverhaal voor de GezinsGids aan te leveren. „Ik twijfelde of ik dat wel kon, maar ik werd gestimuleerd om het toch te doen.” Zo ontstond haar eerste verhaal: ”De verdwenen tas”. Ze heeft het bewaard, gekopieerd op een groot vel A3-papier. Er volgden nog meer kleuter- en vervolgverhalen voor de GezinsGids en ook schreef ze een tijdlang interviews en reportages voor dat blad, onder meer over het Koninklijk Huis.
Tien kleuterverhalen uit de GezinsGids werden gebundeld in ”Het boek van Bertje”, over een jongetje dat dicht bij huis van alles beleeft. Van de Steegs kinderen, die toen nog klein waren, leverden de nodige inspiratie op. „Een van mijn zoons draaide een keer de huisdeur op slot terwijl hij binnen was en ik nog buiten. Bij zijn eerste bezoek aan de kapper rende hij weg, de winkel uit. Dat soort dingen is in het boekje terug te vinden.”
Spruitjes
Ook waargebeurde verhalen uit de familiekring boden stof tot schrijven. De schrijfster loopt naar boven en komt terug met het boekje ”Dappere Lydia”. Het is gebaseerd op de kinderjaren van haar tante, die begin 1900 opgroeide in Ridderkerk. Op de omslagtekening staat een meisje. Ze duwt een kruiwagen vol spruitjes over een plank op de sloot. „Dat is eigenlijk mijn tante. Ze had het als kind heel arm en moest meehelpen in de groentetuin en de groentewinkel van haar ouders. Op een keer liep zij zo met een kruiwagen vol spruitjes over de sloot. De wagen kieperde om en de inhoud belandde in het water.” Het huisje waarin Van de Steegs grootouders woonden en hun groentezaak hadden, staat er nog. De schrijfster fietst er vaak langs. „Ik voel me erg verbonden met die plaats.”
Dankbaar
Het schrijven is een hobby voor de Ambachtse. „Ik doe het tussen mijn andere bezigheden door. Het kost me veel tijd, maar ik doe het ontzettend graag. Ik zie het als een talent dat ik mag gebruiken, als een gave van de Heere.
Mijn doel is kinderen iets mee te geven wat er echt toe doet. Ik wil bijvoorbeeld laten zien dat erge gebeurtenissen een grote impact op je leven kunnen hebben.
Maar ook geef ik ze mee dat je anderen niet moet buitensluiten en dat de een meer talenten heeft gekregen dan de ander.”
Ook in haar boeken voor volwassenen verwerkt ze graag een boodschap. Op de bank heeft ze, samen met nog wat andere uitgaven, haar laatst verschenen roman in de Citerreeks neergelegd, ”Zoektocht”. „Dat verhaal gaat over een meisje dat onzeker is en op zoek is naar zichzelf. Ze krijgt uiteindelijk meer zelfvertrouwen en vindt antwoorden op vragen over hoe het verder in haar leven moet gaan. Dat wordt haar gegeven.” Veelzeggend wijst de schrijfster omhoog. „Dat zie ik ook bij mezelf: dat het je gegeven wordt. Het gaat erom dat je leeft in afhankelijkheid. Wanneer ik bezig ben met een boek, denk ik weleens: Hoe moet het verhaal nu verder? Soms weet je dan ineens het antwoord. Dat zie ik als leiding van Boven, het komt niet bij jezelf vandaan.”
Jubileum Hanny van de Steeg
Hanny van de Steeg-Stolk (1949) is schrijfster van romans en kinderboeken. Haar eerste boek, ”Marloes en de ondeugende parkiet”, werd uitgegeven in 1988 – dit jaar 25 jaar geleden. Onlangs verscheen haar 39e pennenvrucht: ”Dubbel zo sterk”, het derde deel in een serie over de tweeling Tessa en Iris.
Van de Steeg werd geboren in Rotterdam-Zuid en groeide op in Ridderkerk. Na het behalen van haar hbs-diploma volgde ze de toenmalige kweekschool De Driestar in Gouda. Op 19-jarige leeftijd kwam ze als leerkracht op de Ds. G. H. Kerstenschool in Ridderkerk te werken. Nu geeft ze daar één dag per week les in groep 4. In 2003 ontving Van de Steeg de EigenWijsPrijs voor ”Jeroen en Jessie op het spoor”. De schrijfster –van wie de boeken uitgegeven worden door Den Hertog in Houten– woont in Hendrik-Ido-Ambacht. Ze heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen.