Opinie

Commentaar: Christelijke levensstijl is per definitie een sobere

Pronkbisschop, luxebisschop. Het zijn zomaar twee benamingen voor bisschop Tebartz-van Elst van het Duitse bisdom Limburg. De bisschop was deze week in Rome, waar hij zich bij paus Franciscus moest verantwoorden voor de verbouw van het kerkelijk centrum in Limburg an der Lahn. De kosten voor de renovatie en restauratie van het complex, waarin ook de ambtswoning van de bisschop gevestigd is, zijn inmiddels opgelopen tot zo’n 31 miljoen euro. Vér boven het vastgestelde budget. De paus heeft de bisschop trouwens, gedurende het onderzoek dat er ingesteld wordt naar zijn gedrag, geschorst.

Hoofdredactioneel commentaar
25 October 2013 08:37Gewijzigd op 15 November 2020 06:37
Franz-Peter Tebartz-van Elst. Foto EPA
Franz-Peter Tebartz-van Elst. Foto EPA

Ondertussen zijn de media op het incident gedoken, met alle gevolgen van dien. Zo heeft de affaire tal van nieuwe benamingen voor de Duitse kerkleider op­geleverd, waarvan pronkbisschop en luxebisschop nog de netste zijn.

Wie iets verder kijkt dan deze berichten, ziet dat de 31 miljoen euro niet alleen is besteed aan de huis­vesting van de bisschop. Het gaat om de renovatie van het totale complex, dat gelegen is naast de monumentale kathedraal in Limburg an der Lahn. De architect van het complex zegt dan ook dat hij de ophef in de pers over de kwestie niet begrijpt. De bisschop zou zich wel met de verbouwing bemoeid hebben, maar geen excessieve eisen gesteld hebben aan zijn eigen woonvertrekken.

Hoe het ook zij: de kerk is weer negatief in het nieuws. Want of het nu gaat om een rooms-katholieke bisschop of een protestantse predikant, dat maakt voor de doorsneeburger niets uit. Het gaat erom dat geestelijke leidslieden beschuldigd worden van zelfverrijking in directe of indirecte zin.

De zaak is extra pikant omdat de bisschop van Limburg zich nu moet verantwoorden tegenover paus Franciscus, die bekendstaat om zijn sobere levensstijl. Het Europese journaille verkneukelde zich dan ook over het standje dat de bisschop van de paus gehad zou hebben. Overigens zou de paus de bisschop dagen hebben laten wachten vóór hij Tebartz-van Elst in audiëntie wilde ontvangen.

De les die ook protestanten van deze kwestie kunnen leren, is dat veel niet-gelovigen de levensstijl van christenen onder een vergrootglas leggen, om te zien of die in overeenstemming is met dat wat ze denken dat de Bijbel zegt. Hoewel een dergelijke houding al snel tot relletjes kan leiden, kunnen christenen beter de schijn des kwaads vermijden dan zich opwinden over de verkeerde voorstelling van zaken die in deze zaak ongetwijfeld door sommige media gegeven is. Menigeen zou anders op de renovatie van dit monumentale gebouwencomplex gereageerd hebben als de ophef over de ‘pronkbisschop’ er niet geweest zou zijn. Behoud van monumentaal erfgoed mag van de gemiddelde burger namelijk best wat kosten.

De christelijke levensstijl is per definitie een sobere. Natuurlijk kan er dan uitvoerig gedebatteerd worden over wat nu nog wel sober is en wat niet meer. Maar het gaat om het principe, om de instelling. En het moet gezegd: niet-christenen voelen soms beter aan welke levensstijl in overeenstemming is met het Evangelie van Jezus Christus dan veel christenen zelf.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer