Opinie

Wijs Second Love wel af, met beroep op feiten

De SGP doet er wel degelijk goed aan zich publiek te keren tegen Second Love, reageert Kees van Helden op ds. J. M. Haak (RD 8-10).

Kees van Helden
14 October 2013 06:45Gewijzigd op 15 November 2020 06:23
Foto Second Love
Foto Second Love

De SGP moet niet Second Love afwijzen, maar de liefde van Christus aanprijzen, zo stelde ds. Haak eerder deze week. In zijn opiniebijdrage staan best een aantal behartigenswaardige zaken. Zo stem ik er volledig mee in dat we vooral dienen te wijzen op Christus. Ook ben ik het met hem eens dat we moeten waken voor hooghartigheid. De verschillen tussen christenen en niet-christenen op het terrein van relaties zouden weleens kleiner kunnen zijn dan we denken.

Toch denk ik dat de SGP correct heeft gehandeld door Second Love af te wijzen. Door het optreden van de partij is er een gesprek op gang gekomen over de enorme problematiek in Nederland op het terrein van relaties. Laten we als christenen vreemdgaan en overspel massaal en krachtig afwijzen, zonder na te laten ondertussen kritisch te kijken naar onze eigen relaties en relatievorming. Hoe gaan we er zelf mee om?

Second Love heeft door alle commotie veel aandacht gekregen. Het aantal bezoekers van de website steeg fors. Negatieve reclame is ook reclame, blijkt maar weer. We hebben te maken met een dilemma. Het is een optie om niet langer te waarschuwen voor dergelijke sites. Dit terwijl we uit allerlei onderzoeken weten dat scheiden veel leed bij kinderen teweegbrengt. We kunnen er ook tegen ageren. Daarmee maken we onbedoeld reclame voor dergelijke sites.

Slechtste opmerking

Laten we even kijken naar cijfers. Jeugdzorgcompleet.nl meldt dat ieder jaar zo’n 70.000 (!) kinderen van 0 tot 21 jaar te maken krijgen met een scheiding. Deze kinderen hebben dubbel zo veel problemen op bijvoorbeeld sociaal of emotioneel gebied als kinderen uit stabiele gezinnen. De website ouders.nl stelt terecht dat er sprake is van „levenslang schade bij kinderen.” Op echtscheiding-wijzer.nl lezen we dat kinderen in een loyaliteitsconflict komen en te kampen kunnen krijgen met schuldgevoelens.

Ds. Haak verwijst in zijn artikel naar het praatprogramma Pauw & Witteman. Wie nog even verder googlet, ontdekt dat het programma veel kijkers radicaal op het verkeerde been heeft gezet, inclusief ds. Haak. Seksuologe Goedele Liekens maakte volgens hem de beste opmerking van de avond. Hoezo de beste? Zij maakte juist de slechtste opmerking van de avond door de kijkers voor te liegen dat er helemaal geen onderzoeken beschikbaar zijn die uitwijzen dat kinderen schade oplopen. Die zijn er dus wel degelijk, zelfs veel. De SGP schoof terecht aan om te waarschuwen.

Uit cijfers blijkt dat ontrouw (vreemdgaan, anoniem of niet) ten grondslag ligt aan 36 procent van de echtscheidingen. Als we kijken naar het aantal kinderen dat hierdoor bij jeugdzorg of een andere hulpverleningsinstantie terechtkomt, kunnen we niet anders concluderen dan dat we in Nederland een groot gezamenlijk probleem hebben.

Ik laat de scheidingen die leiden tot familiedrama’s nog rusten. Vanaf 2010 vonden meer dan 25 personen, jong en oud, de dood als gevolg van het niet kunnen verwerken van een scheiding, blijkt uit een optelsom van nieuwsberichten gedurende deze periode.

Een ander probleem is dat instabiele relaties vaak ten grondslag liggen aan de beslissing om een abortus te laten uitvoeren. Uit een rapport van Rutgers Nisso groep bleek dat in 2009 58 procent van de vrouwen die een abortus ondergingen, last had van lichamelijke of psychische problemen.

Voorlichting

Uit al deze informatie kunnen we concluderen dat zwijgen over de gevaren van sites die vreemdgaan promoten, een onverstandige keuze is. Het standpunt van het merendeel van de media en een groot deel van de Tweede Kamer dat de thematiek van relatievorming en vreemdgaan niet thuis hoort in het publieke debat, is verkeerd. De cijfers laten zien dat niet alleen kinderen slachtoffer zijn, maar dat de gehele Nederlandse bevolking te maken krijgt met de gevolgen van het promoten van anoniem vreemdgaan. Het kost in een aantal gevallen mensenlevens, maar in het algemeen ook veel geld. Dat dienen we als Nederlanders gezamenlijk op te brengen.

Het is beter dat de Tweede Kamer zou zorgen voor goede voorlichting over het aangaan van relaties en zich bijvoorbeeld hard zou maken voor een waarschuwingstekst bij dergelijke sites. We waarschuwen toch ook voor de gevolgen van alcohol, drugs en roken?

Belangrijk is dat wij als christenen beginnen bij onszelf. Hoe gaan wij zelf om met relaties en seksualiteit?

De auteur is secretaris van stichting Schreeuw om Leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer