EO-directeur Lock: Ons omroepbestel unicum in de wereld
HILVERSUM. Kijkers, luisteraars, omroepmedewerkers en producenten protesteren woensdag op het Malieveld in Den Haag tegen de extra 100 miljoen aan bezuinigingen op de publieke omroepen. De Evangelische Omroep is ook van de partij. „Het is belangrijk om onze stem te laten horen.”

Verontwaardigd is EO-directeur Arjan Lock. Het kabinet kortte de publieke omroepen al met 200 miljoen. Nu komt daar nog eens 100 miljoen bij. „Als je kijkt naar de bezuinigingen in de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en noem maar op, dan is het logisch dat wij ook 200 miljoen werden gekort”, aldus Lock. „We hebben de bezuiniging als publieke omroepen manmoedig op ons genomen en gezegd: Jongens, de schouders eronder. Den Haag heeft ons niet horen klagen en straft die houding nu af. We zijn al teruggegaan van 22 naar 8 omroepen.”
De EO-directeur staat vandaag op het Malieveld, al bekent hij dat protesteren niet zo in zijn genen zit. „Het is belangrijk dat we als publieke omroepen onze stem laten horen. Met de ruim 250.000 handtekeningen onder de petitie die we staatssecretaris Dekker (Media) aanbieden, willen we laten zien dat de publieke omroep veel sympathisanten heeft.”
Lock zegt dat Nederland de afgelopen decennia zorgvuldig een publiek bestel heeft opgebouwd dat ook nog eens veelkleurig is. „Een unicum in de wereld. Daar moeten we zuinig op zijn.”
Hoeveel medewerkers van de EO gaan vandaag met u mee naar de manifestatie?
„Er moet in Hilversum ook gewoon gewerkt worden en ik kan me voorstellen dat niet iedereen behoefte heeft om te protesteren. Ik schat dat zo’n 75 van de 280 medewerkers me vergezellen.”
Welke gevolgen hebben de bezuinigingen voor de EO?
„We hebben al veel series en programma’s moeten stoppen. Het vet is er in de afgelopen jaren al af gehaald. Zo zijn we gestopt met Korenslag en de Pelgrimscode. Aan programma’s die echt bij onze missie als EO horen, zullen we uiteindelijk ons laatste dubbeltje uitgeven. Welke gevolgen de extra bezuinigingen vanaf 2016 concreet hebben, kan ik nu nog niet zeggen.”
De staatssecretaris zegt dat de omroepen de extra bezuiniging best kunnen opvangen, bijvoorbeeld door het benutten van het maximumaantal reclameminuten per uur en door betere samenwerking.
„Dekker spreekt niet de waarheid als hij zegt dat we meer inkomsten uit reclamespotjes kunnen halen. Als je 300 miljoen bezuinigt, gaat het marktaandeel van de publieke omroepen naar beneden. We kunnen immers minder interessante programma’s maken en trekken minder kijkers. De inkomsten uit Sterreclames, die gerelateerd zijn aan kijkcijfers, dalen. Het binnenhalen van eigen geld voor de publieke omroep zal leiden tot commercialisering die onze onafhankelijkheid in gevaar brengt. Dekker moet zijn verantwoordelijkheid nemen, maar schuift die simpelweg af op ons.”