Psalm 58 toegelicht
In een serie artikelen worden 22 onbekende psalmen toegelicht. Vandaag Psalm 58.
Inhoud: Psalm 58 is een moeilijke psalm, qua thematiek en soms ook qua vertaling. David spreekt allereerst de machtigen (leiders, goden?) aan met het verwijt dat ze hun macht niet juist aanwenden: ze bevorderen het geweld op aarde. Vervolgens karakteriseert hij de goddelozen (vers 4-6) als mensen die vanaf de moederschoot vreemd gedrag vertonen. Ze zijn als giftige slangen en dove adders die niet te bezweren zijn. David bidt God (7-10) of Hij deze –het beeld verspringt– leeuwen de tanden uit wil slaan. De dichter verwenst zijn tegenstanders: laten ze als water verdwijnen, als afgesneden pijlen zijn, als een slak die vergaat, ja, als een doodgeboren kind. David besluit (11-12) met de vreugde van de rechtvaardige: die zal zijn voeten wassen in het bloed van zijn tegenstander. Er is loon voor de rechtvaardige, want er is een God Die recht doet op aarde.
Psalmlied: De berijming van Psalm 58 in het Geneefse psalmboek is van Théodore de Bèze. Hij maakt bij de elf Hebreeuwse verzen een gedicht van 48 regels, dat in het psalter van 1562 als een lied van acht strofen terechtkomt, voorzien van een hypomixolydische melodie. Datheen (1566) vertaalt de psalm en neemt ook het opschrift over: „David sijnde t’onrechte beschuldight, gheeft ghetuygenisse van sijn onschuldt, Ende biddet, dat Godt hem wil daerby beschermen ende onderhouden.” In 1773 wordt gekozen voor de berijming van Johannes Eusebius Voet (1764).
Onbekend: Dat Psalm 58 onbekend is, valt te verklaren. Niet zozeer vanwege de melodie, want die is van eenzelfde (toon)soort als bijvoorbeeld de Psalmen 103 en 117. Nee, de inhoud zorgt voor vervreemding. Niemand bidt graag over de goddelozen: „Maar doe hen als een misdracht zijn;/ Dat nooit de zon hun oog beschijn’.” Of over het rechtvaardig volk: „’t Zal zijne voeten, welgemoed,/ Zelfs wassen in der bozen bloed.” Moeten we dan doen als paus Paulus VI? Die verklaarde in 1971, na een lange discussie over de vervloekingspsalmen, dat de Psalmen 58, 83 en 109 niet meer in de getijdengebeden zouden worden opgenomen. Dat is de oplossing niet. Laten we deze palm blijven zingen. Maar dan wel met een toelichting. En als met de hand op de mond.
Beluister instrumentale zettingen van Psalm 58.