Psalm 57 toegelicht
In een serie artikelen worden 22 onbekende psalmen toegelicht. Vandaag Psalm 57.
Inhoud: Dit „gouden kleinood” stamt uit de tijd van Davids vlucht voor Saul, waarschijnlijk de geschiedenis waar 1 Samuël 24 van spreekt. De dichter bidt om genade in zijn situatie van nood. Tegelijk spreekt hij in vertrouwen uit dat hij zal schuilen in de schaduw van Gods vleugels en dat de Heere vanuit de hemel hulp zal sturen. Zijn situatie is intussen verre van rooskleurig: zijn tegenstanders zijn als leeuwen en mensenverslinders, met tanden als pijlen en tongen als zwaarden. „Heere, laat Uw heerlijkheid over alles zien!” bidt hij tot twee keer toe. Ook al graven zijn tegenstanders valkuilen, David laat zich niet uit het veld slaan: zijn hart is standvastig. Daarom kan hij zingen en musiceren met luit en harp. Ja, zelfs de Heere belijden onder de volken. Want hemelhoog is Gods genade en tot de wolken reikt Zijn trouw.
Psalmlied: Nadat in 1551 het Geneefse psalmboek met 83 psalmen is verschenen, maakt Théodore de Bèze nog zes psalmgedichten, waaronder dat over Psalm 57. In 1554 worden de zes psalmen als een appendix aan het Geneefse psalmboek toegevoegd, maar zonder melodie. Vier van de zes moeten gezongen worden op de melodie van een andere psalm; twee hebben geen melodieaanduiding, waaronder Psalm 57. Pas in 1562 krijgt deze psalm zijn mixolydische melodie, van de hand van ene Maître Pierre. Via de berijming van Datheen (1566) en Johannes Eusebius Voet (1764) komen de 35 dichtregels van De Bèze in de berijming van 1773 terecht.
Onbekend: Psalm 57 is niet de meest onbekende psalm, maar blijkens onderzoeken staat het lied toch heel weinig op het psalmbord. Dat zal dan vanwege de onbekendheid van de melodie zijn – hoewel die van eenzelfde (toon)soort is als bijvoorbeeld de Psalmen 46 en 145. Om de inhoud hoeft niemand het te laten. Neem het slot van de psalm. Dat is vrijwel identiek aan het begin van Psalm 108. Maar terwijl Psalm 108:1 en 2 vaak de psalmbriefjes halen, blijven de strofen 5, 6 en 7 van Psalm 57 ongezongen. Daar zou snel verandering in moeten komen. Als iedere predikant een jaar lang als hij Psalm 108 op wil geven voor Psalm 57 kiest, is deze psalm heel snel niet onbekend meer.
Beluister instrumentale zettingen van Psalm 57.