Paus sprak niet afkeurend over homo’s
VATICAANSTAD – Paus Benedictus XVI heeft in zijn kersttoespraak niets gezegd over homoseksuelen of het homohuwelijk. Desondanks schreven veel media klakkeloos persbureau’s als AP over, waarin stond dat de paus uithaalt naar homo’s. Homobelangenorganisaties wereldwijd reageerden vervolgens als gestoken.
In zijn jaarlijkse kersttoespraak betreurde de paus dat seksualiteit in de moderne maatschappij geen deel meer is van de natuurlijke orde maar een sociale rol is die mensen kiezen. Daardoor wordt het gezinspatroon van een vader, moeder en kinderen ontwricht. Kinderen zijn daar vervolgens de dupe van, stelde de paus.
Veel media haalden de woorden van de paus uit het verband van de toespraak en plaatsten ze in een andere context. Een voorbeeld daarvan is een artikel van de progressief-liberale website The Huffington Post. Deze draaide de woorden van de paus om: als hij voor het klassieke gezinsmodel is, dan is hij tegen het homohuwelijk en daarmee ook tegen homo’s. Zo is het Vaticaan de laatste tijd gestart met een „blitz” op het homohuwelijk, schrijft de nieuwswebsite. De bliksemaanval zou nodig zijn, omdat de kwestie een heet hangijzer is in landen als Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.
De media in Nederland gaan in dezelfde lijn mee. „Homo bedreiging menselijke aard”, kopte NOS. Volgens Nu.nl haalde de paus opnieuw uit naar homo’s. De paus zou religies willen bundelen in strijd tegen het homohuwelijk. Opvallend is dat RTL verwijst naar een Nederlandse vertaling van de kersttoespraak, terwijl daar met geen woord over homo’s wordt gesproken.
Homobelangenorganisatie COC liet weten de uitspraak van de paus „verbijsterend en liefdeloos” te vinden. COC wil dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept. Het Vaticaan zou bovendien zijn bijzondere status bij de Verenigde Naties moeten verliezen.
Op het sociale medium Facebook is een actie gestart om geen bloemen naar de paus te sturen. Inmiddels vinden ruim 22.000 mensen de pagina ‘leuk’, een manier op Facebook om instemming te betuigen. Op de pagina staat: „Sinds 1985 schenken Nederlandse siertelers elk jaar met Pasen de grote bloementuin rond het altaar van de Paus in Rome. Maar verdient de Paus dat eigenlijk wel? Waarom zou je iemand die stelselmatig homo’s en homoseksualiteit veroordeelt nog bloemen geven? Waarom zou je als bloementeler in een modern en tolerant Nederland geassocieerd willen worden met de beledigende ideologie van de Paus? Wij denken dat er mooiere en menslievender zaken zijn waarmee de Nederlandse siertelers zich kunnen profileren. Dus: Geen bloemen naar de Paus!”
Voor sommige mensen, zoals presentator Winfried Baijens, is de kersttoespraak de reden om zich als lid uit te schrijven bij de Rooms-Katholieke Kerk. Op korte berichtensite Twitter circuleren tweets waarin mensen wordt aangespoord om zich uit te schrijven via een website.
Trouw haalde in een artikel maandagmorgen prof. Peter Nissen aan, die de ophef rond de toespraak overdreven vindt. Volgens hem is de pauselijke toespraak een „theoretische exercitie over intermenselijke relaties” waarin de kwestie homohuwelijk niet in voorkomt. „De hype is ontstaan door een mogelijke interpretatie. Je kunt de tekst op deze manier lezen, maar dan zet je wel een aantal stappen verder dan de paus.” De uitspraken van de paus bevatten volgens de kerkhistoricus niets nieuws. „Dit ligt in de lijn van de traditie van de Rooms-Katholieke Kerk. Ook de voorgangers van de huidige paus vonden dit.”
Lees ook:
Paus spreekt in kersttoespraak over crisis in gezin