Kerk & religie

Synode GGiN: Moderne media slokken kerkmens op (update)

BARNEVELD – De moderne media slokken de kerkmens steeds meer op, zo constateerden verschillende afgevaardigden tijdens de synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). Bij verschillende agendapunten uitten synodeleden hun zorg hierover.

Kerkredactie
20 June 2012 19:54
Interieur van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld.  Foto RD, Anton Dommerholt
Interieur van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld. Foto RD, Anton Dommerholt

De synode vergaderde woensdag onder leiding van ds. A. Schultink (Gouda) in Barneveld, in het kerkgebouw De Hoeksteen.

Het deputaatschap moderne media van de GGiN is bezorgd over de Telecommunicatiewet die recent is aangenomen en waardoor de methode van internetfiltering van de provider Kliksafe onmogelijk lijkt te worden. Diaken J. L. Joosse (Ederveen) zei dat het besluit van de Eerste Kamer „verregaande gevolgen kan hebben.”

Hij onderstreepte het belang van voorlichting en bezinning in gezinnen en gemeenten rond de moderne media. Het deputaatschap moderne media heeft daarom catechisatiemateriaal gemaakt over het onderwerp. Dit komt in 2013 beschikbaar voor de kerkenraden.

In de gemeenten van de GGiN in Noord-Amerika is ook zorg over de invloed van de moderne media, zo liet ds. A. Geuze (Chilliwack, Canada) de synode weten.

De predikant rapporteerde gistermorgen over de situatie van de kerken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Vooral de gemeente in Chilliwack telt veel jonge leden en jonge gezinnen en kent daardoor groei. Ook de gemeente in Newark (bij Norwich, Ontario, Canada) groeit. De gemeente in Newark overweegt nieuwbouw omdat het huidige kerkgebouw te klein wordt.

De gemeente in het Amerikaanse Prospect Park (bij New York, VS) baart de GGiN zorgen door ontwikkelingen in de gemeente en het kleine aantal kerkgangers.

In de gemeenten in Noord-Amerika spreken de jongeren steeds minder Nederlands, terwijl oudere gemeente- en kerkenraadsleden juist het Engels niet beheersen. Dit speelt vooral in de gemeente van Monarch (bij Lethbridge, Alberta, Canada). Dat geeft soms spanningen.

Gesprek

De GGiN zetten het gesprek met het deputaatschap kerkelijke eenheid van de Gereformeerde Gemeenten (GG) voort, zo bleek uit de toelichting van ds. A. van Voorden (Opheusden) woensdagmorgen. In augustus zal

er weer een gesprek plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van de twee kerkverbanden. Recent heeft het deputaatschap van de GG een reactie gestuurd op een eerder rapport van de GGiN naar aanleiding van een gevoerd gesprek tussen vertegenwoordigers van de twee kerken. De GGinN zijn nu bezig daarop een reactie te formuleren. Op de synode van 2013 komt het onderwerp weer terug, aldus ds. Van Voorden.

De kosten van de Theologische School van de GGiN waren afgelopen jaar laag, omdat er momenteel geen studenten worden opgeleid tot predikant. „Na ds. Krijgsman in 2007 is niemand meer aangenomen door het curatorium. Dat is al vijf jaar achter elkaar het geval. Dat die nood maar mag dringen”, zei ds. Van Voorden in zijn toelichting.

Het aantal hulpverleningsvragen van leden van de GGiN bij stichting De Vluchtheuvel is afgelopen jaar gestegen, zo meldde diaken A. G. J. van Berkum (Elst, Utrecht) namens het deputaatschap psychosociale hulp aan de afgevaardigden. „Een derde van de vragen betreft huwelijksproblemen.” Het deputaatschap wil kerkenraden op dat onderwerp ondersteunen.

De problemen onder jongeren vormen ook een belangrijk punt voor het deputaatschap. Het voert over dat onderwerp gesprekken met vertegenwoordigers van de GG, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk. „Wij willen zo in kaart brengen welke problemen er spelen en hoe daarmee om te gaan”, aldus diaken Van Berkum.

Huwelijksconvenant

Het deputaatschap huwelijksvraagstukken van de GGiN heeft samen met een advocatenkantoor een huwelijksconvenant opgesteld voor situaties waarin de man of vrouw vanwege een noodsituatie tijdelijk het gezin moeten verlaten, deelde ouderling R. A. van der Garde (Opheusden) mee aan de synode. In zo’n convenant staat hoe om te gaan met elkaar als man en vrouw, met de kinderen, met geld en hoe weer te werken aan herstel van de relatie.

De Vereniging tot bevordering van het schoolonderwijs op gereformeerde grondslag (VBSO) heeft voor de kerkenraden de ”Handreiking opvoedingsproblemen” opgesteld. Daarin staat hoe te handelen bij kindermishandeling, huiselijk geweld en seksueel misbruik. „Het is belangrijk dat de kerk hier aandacht voor heeft”, benadrukte ouderling Van der Garde.

Stichting De Vluchtheuvel heeft voorgesteld om samen met het Ds. G. H. Kerstencentrum avonden te verzorgen in de gemeenten over huwelijksproblematiek en huisgodsdienst, deelde de ouderling verder mee. Hierover zal op de classes nader gesproken worden.

SGJ

In de synodevergadering spraken afgevaardigden hun zorg uit over de situatie bij de jeugdhulpverleningsorganisatie SGJ, die recent onder toezicht is gesteld vanwege misstanden in beleid en aansturing. Afgevaardigde G. R. J. van Heukelom (Nieuwerkerk, Zeeland) adviseerde om te onderzoeken of een eigen alternatief een mogelijkheid is.

Het kerkelijk orgaan van de GGiN, De Wachter Sions, telt ruim 8000 abonnees, waarvan 7700 in Nederland, zo meldde diaken J. W. van Berkum (Gouda-Gerbrandyweg) de synode gisteren.

Schutse

De gehandicapteninstelling De Schutse had vorig jaar een positief jaar, „maar het is de vraag of dat dit jaar ook het geval zal zijn. Dat hangt af van de plannen van het kabinet”, zo deelde diaken R. F. Kraaijeveld (Veenendaal) de vergadering mee.

De synode sprak woensdagmiddag een eenduidige lijn af over het omgaan met catechisanten die –bijvoorbeeld vanwege verkering– in een andere gemeente dan de eigen gemeente belijdenis doen.

Synodevoorzitter ds. A. Schultink sloot de vergadering gistermiddag met een overdenking naar aanleiding van 1 Korinthe 3. Hij benadrukte het belang van „de kennis van de orde des heils” in deze tijd.

Aalsmeer is de roepende gemeente voor de volgende synode, die gepland staat voor 12 juni 2013.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer