Buitenland

Klokkenluider Assange was altijd onderweg

LONDEN (ANP) – Australiër Julian Paul Assange (40) is hoofdredacteur en het gezicht van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Zijn hele leven lang was hij op reis en maakte hij veel vijanden. Al bijna 2 jaar zit hij onder huisarrest in Engeland, wachtend op uitlevering naar Zweden. Het is zijn eerste vaste verblijfplaats in jaren.

30 May 2012 13:08Gewijzigd op 14 November 2020 21:19

Twee vrouwen in Zweden hebben Assange beschuldigd van aanranding en verkrachting. Zweden wil hem daarom berechten. Het Hooggerechtshof in Londen bepaalde woensdag dat hij kan worden uitgeleverd.

Assange vermoedt een samenzwering. Hij denkt dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten. WikiLeaks heeft geheime Amerikaanse documenten naar buiten gebracht. Sommige tegenstanders willen daarom dat hij de doodstraf krijgt.

Sinds bekend werd dat Assange bij WikiLeaks betrokken was, heeft hij geen vaste woonplek meer. De Australiër is bang dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem volgen. Hij sliep naar eigen zeggen op vliegvelden en bij vrienden in landen als Tanzania, Kenia, IJsland en Zweden. Hij maakt daarbij onder meer gebruik van zijn netwerk onder internetactivisten.

De Nederlander Rop Gonggrijp, oprichter van internetprovider XS4ALL, is een van de kennissen van Assange. In maart 2010 hielp hij mee met het publiceren van schokkende videobeelden uit 2007. Daarop is te zien hoe de bemanning van een Amerikaanse Apache-helikopter 18 Iraakse burgers en journalisten doodde.

Later baarde WikiLeaks opzien door honderdduizenden geheime documenten van Amerikaanse ambassades over de hele wereld naar buiten te brengen. Ook lekte de site geheime notities over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Tegenstanders vinden dat de geheime documenten op WikiLeaks de veiligheid van landen, instanties en personen in gevaar brengen. Zo zouden Afghaanse burgers die meewerken met de Amerikanen, met de gelekte documenten kunnen worden opgespoord, zeggen mensenrechtenorganisaties. Ook het gebruik van volledig anonieme bronnen levert Assange kritiek op.

Volgens Assange heiligt het doel echter de middelen. Hij vindt dat een transparante, controleerbare overheid en het naar buiten brengen van misstanden zwaarder wegen dan de nadelen. Zijn motto is, zoals hij dat in het Britse weekblad The Economist verwoordde: „Informatie die klopt, doet goed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer