Korting geven is dom
Het inkomen van huishoudens blijft dalen, en consumenten houden de hand op de knip. Zulke berichten verschijnen telkens in het nieuws, dezer dagen. Korting op producten is nu extra welkom, zal de consument denken, maar als het aan marketingman Jos Burgers ligt gaat het klanten niet meer lukken om die te krijgen.
In het prettig leesbare boekje ”Geef nooit korting!” betoogt hij dat lage prijzen funest zijn voor een gezond rendement van een onderneming. Waarom zou je met alle macht streven naar een hoge omzet, terwijl de winst lager wordt? Een bedrijf krijgt het dan alleen maar drukker, zonder dat het zoden aan de dijk zet.
Met korting is iets tegenstrijdigs aan de hand, laat Burgers zien. Een klant wil korting, maar wordt er niet eens zo veel gelukkiger van als hij die krijgt. Korting voedt argwaan. Ah, denkt de klant. Die verkoper wilde me te slim af zijn. Er kon gemakkelijk wat af. Misschien had er méér af gekund.
Maar als het dan toch moet –korting geven–, geef dan geen geld, drukt Burgers zijn lezers op het hart. Een toegift in natura voelt beter voor de klant én kost een bedrijf netto minder.
Sta pal voor een prijs, vindt Burgers. Ga hem niet te snel verdedigen. Maar slim zijn bij de vaststelling ervan is wel nodig. Zo klinkt 9,95 nog steeds heel anders dan 10 euro. En: aanbiedingen zijn listig. Bij van-voorprijzen gebruiken winkels voor het ”van”-bedrag soms bedragen die nooit zijn berekend, om het voordeel groter te laten lijken. Met een knipoog daarnaar zit op ”Geef nooit korting” deze sticker: ”NU! Van 17,95 voor 19,95”.
Boekgegevens
”Geef nooit korting!”, door Jos Burgers, uitg. Van Duuren Management, Culemborg, 2011; ISBN 978 90 8965 071 9; 120 blz.; € 19,95.