Kerk & religie

Advocaat doet aangifte tegen bisdom om misbruik

ROTTERDAM (ANP) – Advocaat Jan Boone heeft maandag aangifte gedaan tegen het rooms-katholieke bisdom te Rotterdam. Hij wil dat justitie het bisdom vervolgt op verdenking van het vormen van een criminele organisatie die het plegen van seksueel misbruik als oogmerk had.

19 December 2011 13:50Gewijzigd op 14 November 2020 18:17Leestijd 2 minuten
Het rapport van de commissie-Deetman. Foto ANP
Het rapport van de commissie-Deetman. Foto ANP

Boone, die zijn aangifte deed bij de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, wil dat ook voormalig bisschop Bär en de leidinggevenden en leden van het bisdom worden vervolgd. Als onderbouwing verwees de raadsman naar het vrijdag verschenen rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Boone, die de stap op eigen gezag neemt, deed eerder aangifte tegen het bisdom Utrecht toen het onderzoek van Deetman nog gaande was. Justitie schoof die aangifte terzijde, wegens gebrek aan onderbouwing. Met het rapport van Deetman is volgens Boone „geen betere en gedetailleerder onderbouwing” van de verdenking te formuleren.

Volgens de raadsman voldoet het bisdom aan alle criteria van een criminele organisatie. Het oogmerk staat vast, schrijft hij aan de Rotterdamse hoofdofficier. Het bisdom heeft het opzet het seksueel misbruik van kinderen te faciliteren dan wel te gedogen. En als het niet het opzet heeft gehad, dan heeft het het misbruik willens en wetens laten gebeuren - ook dat is genoeg voor een veroordeling, meent Boone.

Strafvervolging van het bisdom heeft nog een extra bijkomstigheid, meent Boone. Slachtoffers kunnen zich in de strafzaak melden als benadeelde partij en vanuit die positie een schadevergoeding eisen. Boone denkt aan 100.000 euro per slachtoffer. Volgens de advocaat zijn die vorderingen eenvoudig genoeg om door de strafrechter te worden toegewezen. Het bespaart de slachtoffers een kostbare en onzekere procedure bij de civiele rechter, zo redeneert hij.

Ook zouden slachtoffers in een strafproces gebruik kunnen maken van het spreekrecht, schrijft Boone in zijn aangifte, hetgeen „een grote helende werking” kan hebben.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer