Kerk & religie

Bisschop Eijk: Meer empathie moeten tonen

UTRECHT – De Rooms-Katholieke Kerk heeft naar buiten toe te weinig empathie getoond richting slachtoffers van seksueel misbruik. Dat zei aartsbisschop Eijk zondag in een televisie-uitzending.

Kerkredactie
19 December 2011 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 18:16
Aartsbisschop Wim Eijk en voorzitter Cees van Dam van de KNR. Foto ANP
Aartsbisschop Wim Eijk en voorzitter Cees van Dam van de KNR. Foto ANP

„We zijn het proces ingegaan met een aantal bestuurlijke maatregelen, waar ik echt achter sta. Maar het gevoelsaspect heeft misschien, zeker naar buiten toe, ontbroken”, aldus Eijk van het aartsbisdom in Utrecht.

De commissie-Deetman kwam vrijdag naar buiten met een onderzoeksrapport waarin ze stelt dat 10.000 tot 20.000 kinderen tussen 1945 en 1985 zijn misbruikt in rooms-katholieke instellingen. „Ja, ik had wel een overzicht, op basis van archiefonderzoek, van wat er is misgegaan in ons eigen aartsbisdom. Maar als we kijken wat er in het rapport-Deetman naar boven is gekomen, dan is dat ontzettend veel.”

Eijk stelt dat het probleem voor de huidige bisschoppen nieuw was. „We hebben er nu uitgebreid kennis van, maar toen wij in februari 2010 voor het eerst met deze crisis werden geconfronteerd, was het voor de meesten van ons volstrekt nieuwe materie, waar we ons hebben moeten inleven.”

Bisschop De Korte (Leeuwarden-Groningen) denkt niet dat slachtoffers zitten te wachten op het aftreden van de huidige bisschoppen. „Wel dat de huidige bisschoppen zodanig handelen dat ze geholpen worden”, aldus De Korte.

De Korte zei dat in reactie op vicepremier Verhagen, die vindt dat de huidige bisschoppen bij zichzelf te rade moeten gaan na het verschijnen van het eindrapport van de commissie-Deetman.

De Tweede Kamer bekijkt of daders van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk alsnog kunnen worden vervolgd, ondanks dat de verjaringstermijn is verstreken. Volgens minister Opstelten (Justitie) kunnen verjaarde feiten echter niet alsnog vervolgbaar worden gesteld. Dat zou inbreuk maken op het beginsel van rechtszekerheid. En dat is strijdig met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Voorzitter Deetman van de commissie die onderzoek deed naar het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, sprak zaterdag in de Jaarbeurs in Utrecht

met slachtoffers en betrokkenen. Naar de besloten bijeenkomst kwamen 300 tot 350 mensen. Deetman gaf zaterdag eerst tekst en uitleg over het rapport. Daarna konden mensen vragen stellen. „Dat gebeurde aan de lopende band”, aldus een woordvoerder van de commissie. „Die vragen gingen over de inhoud van het rapport en waren soms ook kritisch, bijvoorbeeld over de afbakening van het onderzoek.”

Hoewel de commissie is opgeheven, zal ze over een halfjaar en over vijf jaar opnieuw publiekelijk reageren, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer