Kerk & religie

Datumoverzicht misbruik Rooms-Katholieke Kerk

DEN HAAG – De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk onderzoekt, presenteerde vanmorgen haar eindrapport. Hieronder een overzicht van het onderzoek, dat vorig jaar begon.

Kerkredactie
16 December 2011 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 18:14
Foto EPA
Foto EPA

26 februari 2010: NRC Handelsblad en de Wereldomroep maken bekend dat in de jaren zestig en zeventig zeker drie kinderen zijn misbruikt door paters van de salesiaanse congregatie in het Don Rua­klooster in ’s-Heerenberg. Het bericht leidt tot een stroom aan reacties bij het meldpunt voor seksueel misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk, Hulp & Recht in Utrecht.

9 maart: De Rooms-Katholieke Kerk stelt samen met de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een breed, extern en onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. Oud-Kamervoorzitter en voormalig minister Wim Deetman (CDA) zal het vooronderzoek begeleiden.

24 maart: „Wir haben es nicht gewusst. Het is een beladen term. Maar het is wel waar”, zegt kardinaal Simonis in een televisieprogramma. De opmerking zorgt voor een golf aan geschokte reacties, ook binnen de rooms-katholieke gemeenschap. Diezelfde week biedt Simonis zijn excuses aan.

11 mei: De bisschoppen en de KNR stemmen in met het voorstel van Deetman over het misbruikonderzoek. Deetman kan aan de slag. Hij stelt een onderzoekscommissie aan van vijf wetenschappers; zelf wordt hij voorzitter.

19 juli: Er blijkt een breder onderzoek te worden gedaan naar misbruik in de jeugdzorg, onder leiding van de commissie-Samson. Dit naar aanleiding van berichten over onder anderen kinderen die door de kinderbescherming in rooms-katholieke instellingen waren geplaatst.

30 november: De commissie-Deetman heeft sinds medio maart ruim duizend meldingen van seksueel misbruik en mishandeling ontvangen. Van het meldpunt Hulp & Recht ontvangt de onderzoekscommissie nog eens 1200 meldingen. Hoeveel dubbele meldingen daarbij zitten, moet nog worden onderzocht.

6 december: Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in een parlementaire enquête naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Een groep van 200 slachtoffers, die geen vertrouwen heeft in de commissie-Deetman, had daarom gevraagd.

9 december: De commissie-Deetman adviseert de Rooms-Katholieke Kerk het huidige meldpunt Hulp & Recht, dat volgens haar tekort is geschoten in de hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik, om te vormen tot een nieuwe organisatie. Die zou moeten bestaan uit een klachtencommissie, een meldpunt voor seksueel misbruik en een professioneel kwaliteitscentrum. De kerk zou bovendien moeten overwegen slachtoffers een collectieve regeling aan te bieden. De Nederlandse bisschoppen en religieuze oversten betuigen die middag hun „diep gevoelde medeleven” met de slachtoffers van seksueel misbruik. Ook bieden zij hun excuses aan.

14 december: De Nederlandse bisschoppen en de KNR nemen de aanbevelingen van de commissie-Deetman wat betreft de reorganisatie van Hulp & Recht over. De verbeteringen moeten op 1 juli zijn doorgevoerd en er moet een vernieuwde hulpverlening en klachtenafhandeling zijn voor slachtoffers. De zogeheten commissie-Lindenbergh zal zich buigen over de genoegdoening voor slachtoffers. Een speciale commissie van twee letselschadeadvocaten en een hoogleraar privaatrecht komt voorjaar 2011 met een advies over de civielrechtelijke aspecten van de zaken omtrent het seksueel misbruik, zoals verjaring en aansprakelijkheid.

22 juni 2011: De commissie-Samson heeft 500 meldingen van misbruik in de jeugdzorg geanalyseerd en is geschokt door de aard, duur en frequentie van de gevallen.

7 november: De Rooms-Katholieke Kerk komt met een financiële regeling voor mensen die als minderjarige slachtoffer zijn geworden van misbruik. De schadevergoeding varieert al naar gelang de ernst van 5000 tot 100.000 euro.

8 november: De commissie-Deetman zegt in een tussenrapport dat de kerk zich meer moet inleven in minderjarigen die binnen rooms-katholieke instellingen zijn misbruikt. Daarnaast moet de eerste opvang van slachtoffers beter. De commissie adviseert een herkenbaar en toegankelijk meldpunt voor slachtoffers. De kerk gaat met de aanbevelingen aan de slag.

13 December: Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK laat weten dat de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk in totaal 2111 meldingen en 638 klachten heeft geregistreerd. Van de afgehandelde klachten is 47 procent gegrond verklaard.

16 December: De commissie-Deetman presenteert haar eindrapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer