Relatie Ierland-Vaticaan zwaar onder druk
DUBLIN (ANP) – Ierland, een van de katholiekste landen van Europa, heeft snoeiharde kritiek op het Vaticaan. De regering vindt dat het Vaticaan in de fout is gegaan bij de aanpak van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken.
Premier Enda Kenny haalde woensdag ongekend hard uit naar de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk. De aanleiding was de publicatie van een rapport over seksueel misbruik in het Zuid-Ierse bisdom Cloyne. Daaruit bleek dat in de jaren 1996 tot en met 2009 zeker 19 geestelijken van seksueel misbruik zijn beschuldigd. In strijd met de Ierse wet meldde de leiding van het bisdom, op aansporing van het Vaticaan, dat niet aan de burgerlijke autoriteiten. Het bisdom stond toen onder leiding van bisschop John Magee, die daarvoor particulier secretaris van drie pausen was. Magee, die vorig jaar vervroegd met emeritaat ging, is ondergedoken. Hij is ook van seksueel misbruik beschuldigd.
Kenny beschuldigde het Vaticaan ervan dat het de Ierse justitie bewust heeft tegengewerkt. Uit het rapport blijkt volgens hem dat in het Vaticaan een cultuur heerst waarin gebrek aan inlevingsvermogen, elitair gedrag en narcisme vooropstaan. Eerder had hij het gedrag van de kerkleiding al „absoluut schandelijk” genoemd. Het Vaticaan liet weten „op een geschikt moment” maar op korte termijn op de situatie in Ierland te reageren. De Vaticaanse woordvoerder pleitte voor „de noodzakelijke objectiviteit” in het debat over het misbruik.
Direct na de publicatie van het rapport over Cloyne ontbood het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken al nuntius (ambassadeur van het Vaticaan) Giuseppe Lanza om tegen de houding van de kerk bij misbruikschandalen te protesteren. Minister Eamon Gilmore van Buitenlandse Zaken gaf Lanza te verstaan het „onaanvaardbaar” te vinden dat geestelijken die van misbruik werden beschuldigd, uit de reactie van het Vaticaan konden opmaken dat zij niet iets verkeerds hadden gedaan.
Het rapport over Cloyne is het vierde in 6 jaar waarin het seksueel misbruik door Ierse geestelijken aan de kaak wordt gesteld. Eind vorig jaar bleek dat de leiding van het aartsbisdom Dublin tussen 1975 en 2004 „als een bezetene” het wangedrag van geestelijken had toegedekt. Niet de rechten van de minderjarigen, maar de reputatie van de kerk en het voorkomen van schadevergoedingen stonden in het beleid voorop, aldus het rapport van het ministerie van Justitie.