Geref. Gem. in Ned. akkoord met gebruik kerkelijke websites
BARNEVELD – De Gereformeerde Gemeenten in Nederland gaan akkoord met het gebruik van websites door de eigen kerkelijke organisaties. „Uitgangpunt blijft dat gebruik -niet alleen van internet, maar van alle moderne media– moet blijven binnen de normen van Gods Woord.”
Ook werd ingestemd met deelname aan Digibron door het kerkelijk weekblad De Wachter Sions.
Dat bleek woensdag op de jaarlijkse synode in Barneveld. Het deputaatschap moderne media van de kerk stelde vast dat gebruik van internet dermate is geïntegreerd in het economisch en maatschappelijk verkeer dat kerkelijk gebruik van internet steeds minder te vermijden is. Ouderling J. A. Don tekende daarbij aan: „Internet is een fenomeen waar we zo ver mogelijk bij vandaan moeten blijven.” Ouderling J. Jansen: „Laten we ook de realiteit onder ogen zien. Als ons kerkblad De Wachter Sions participeert in het digitaal kenniscentrum Digibron, kan ik geen bezwaar hebben als we ons zakelijk presenteren op een website.”
„De grondhouding ten opzichte van internet blijft onveranderd: fout gebruik en misbruik wijzen we af. We erkennen echter wel dat er ook goed en nuttig gebruik van internet mogelijk is”, aldus het rapport van het deputaatschap.
Om een en ander in het licht van eerdere synode-uitspraken en de voortgaande ontwikkelingen op elkaar af te stemmen zal het deputaatschap dit thema nader doordenken en op de synode van 2012 komen met een vervolgrapport.
Een voorstel van het deputaatschap om een voltijds medewerker aan te stellen om in de gemeenten voorlichting te geven op de ontwikkelingen in de moderne media haalde het niet. Op voorstel van enkele afgevaardigden gaat het deputaatschap eerst in eigen kring deskundige vrijwilligers werven die kunnen zorgen voor voorlichting aan gemeenteleden. Ouderling Don: „We zien wel dat dit onderwerp moedbenemend is en ook zo omvangrijk dat dit de capaciteit van de zes commissieleden -het zijn ook nog eens zes ambtsdragers- te boven gaat. Laten we deskundigheid echter zoeken in de gemeenten zelf.”
Het deputaatschap wees erop dat door een recent wetsvoorstel het binnenkort wel eens niet meer mogelijk zou kunnen zijn om een vertrouwd filter te blijven gebruiken. „Hebben we tot nu toe wel voldoende gewaardeerd dat er nog enige bescherming op internet mogelijk was?”
Bij de bespreking van het rapport van het deputaatschap Psychosociale Hulpverlening kwam een verzoek aan de orde van het deputaatschap maatschappelijke zorg (DMZ) van de Gereformeerde Gemeenten. DMZ vraagt om te participeren in een nieuw logeertehuis voor lichte psychiatrische problematiek. Het is de bedoeling dat in deze nieuwe stichting, naast de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, ook de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk gaan deelnemen. De synode reageerde positief op het verzoek van DMZ.
De synode stemde unaniem in met een voorstel van de Stichting Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland om predikanten die in hun eerste gemeente staan, niet eerder dan na drie jaar beroepbaar te stellen, en de overige predikanten na twee jaar.
Ds. A. van Voorden zei bij de verslaglegging van de Stichting Theologische School dat er goede ervaringen zijn met het mentoraat voor beginnende predikanten, waartoe in 2009 besloten was. De werkdruk voor beginnende predikanten is dermate hoog dat de synode besloot hen te ontheffen van kerkvisitatie. „Kerkvisitatie kan ook aan ouderlingen worden overgedragen, en bij kerkvisitatie kan een diaken best als notulist fungeren”, zei ds. Van Voorden.
De synode ging akkoord met beschikbaarstelling van extra financiële middelen ter dekking van de kosten van opvoedingsondersteuning door het Ds. G.H. Kerstenonderwijscentrum. Op het terrein van de opvoeding is er sprake van toenemende nood. Door de inzet van pedagogisch medewerkers kon in een aantal gevallen worden voorkomen dat kinderen uit huis moesten worden geplaatst. De kosten kunnen echter onvoldoende uit andere middelen worden gedekt.
Op voorstel van het curatorium stemde de synode in met de instelling van een deputaatschap algemene kerkelijke zaken. Door het ontbreken van zo’n deputaatschap worden zaken die het geheel van het kerkelijk leven aangaan, nu vaak door het curatorium aan de orde gesteld, wat gezien wordt als „oneigenlijk gebruik van dat college.”
Op de agenda stond ook een evaluatie van de gesprekken die gevoerd zijn met de commissie Kerkelijke Eenheid en Verscheidenheid (KEV) van de Gereformeerde Gemeenten. Op initiatief van de Gereformeerde Gemeenten zijn de afgelopen tien jaar gesprekken gevoerd tussen de beide kerken, die door een kerkscheuring in 1953 gescheiden optrekken. Deze bespreking werd gisteren in beslotenheid gevoerd. Het conceptrapport, als antwoord op de eerder door de commissie KEV van de Gereformeerde Gemeenten gestelde vragen, werd unaniem door de synode aanvaard. De inhoud van het rapport wordt niet eerder naar buiten gebracht dan nadat het rapport aan de commissie KEV is aangeboden en daarover een gesprek met deze commissie heeft plaatsgevonden.
Het moderamen maakte bekend dat de bidstond, voorafgaande aan de jaarlijkse synode, niet langer in Opheusden plaats zal vinden, maar op de synodelocatie, Barneveld.
Het moderamen bestond uit ds. M. Krijgsman (die bij toerbeurt voorzitter was), ds. J. Roos (eerste assessor), ouderling J. van Bruchem (tweede assessor), ouderling J. A. Don (eerste scriba), ouderling R. A. van der Garde (tweede scriba).
De synode werd ’s morgens geopend door ds. J. Roos. Hij mediteerde over Psalm 87. De predikant uit Barneveld stelde vast dat er op de agenda één verslag ontbrak. „Het verslag waarin staat of er onder ons in Sion zijn geboren, of er van Gods volk zijn bevorderd tot de bedelstaf. Als we vandaag niet kunnen spreken over de vraag of onder ons Gods Koninkrijk is uitgebreid, wat is het dan arm. Mag het vandaag zijn: Deze en die is aldaar in Sion geboren.”