Kerk & religie

Klachtenprocedure gestart tegen oud-bisschop Gijsen

HAARLEM (ANP) – Het bisdom Roermond heeft bij het Openbaar Ministerie twee gevallen gemeld van seksueel misbruik waarbij oud-bisschop Gijsen is betrokken. Het OM kan er voorlopig niets mee. Een van de meldingen is verjaard. De andere is vooralsnog onbruikbaar omdat de klager tot op heden geen contact opnam met het OM. Dat zei een woordvoerster van het OM in Roermond woensdag.

15 September 2010 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 11:47
Oud-bisschop Gijsen. Foto ANP
Oud-bisschop Gijsen. Foto ANP

Het bisdom bevestigde dat sprake is van twee meldingen. NRC Handelsblad kwam woensdag met het bericht naar buiten dat de beschuldigingen komen van twee oud-leerlingen van de priesteropleiding op Rolduc, bij Kerkrade. Een van hen beticht Gijsen ervan dat die gluurde terwijl hij zichzelf seksueel bevredigde in bed. De andere heeft verklaard dat de oud-bisschop begin jaren vijftig bij leerlingen in bed stapte.

Het is de eerste keer dat een hooggeplaatste kerkbestuurder in Nederland is beschuldigd van seksueel misbruik. Gijsen, van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond, ontkent de beschuldigen. Als het al waar is, dan moet er sprake zijn van een persoonsverwisseling, liet hij weten aan NRC.

De oud-leerling die Gijsen heeft beschuldigd, volgde de priesteropleiding van 1959 tot 1961 op Rolduc. In die tijd gaf Gijsen daar godsdienstles. NRC schrijft dat de nu 64-jarige man zegt dat hij als 13-jarige jongen drie keer door een andere priester van de opleiding seksueel is misbruikt. De oud-leerling klaagt ook over oud-bisschop Gijsen. De kerkbestuurder zou de leerling meerdere malen hebben begluurd terwijl de jongen zich in bed seksueel bevredigde.

De NRC heeft de afgelopen maanden ook informatie ontvangen van een andere oud-leerling van de priesteropleiding op Rolduc. Ook die leerling klaagt over Gijsen. De man heeft verklaard dat Gijsen als surveillant tussen 1952 en 1955 bij leerlingen in bed stapte. De nu 77-jarige oud-bisschop heeft volgens de NRC ook die bewering tegengesproken. „Van het in bed kruipen bij leerlingen weet ik niets”, aldus de oud-bisschop.

Bisschop De Korte heeft namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie laten weten dat een hoge kerkelijke status nooit een obstakel mag zijn voor zorgvuldig onderzoek naar meldingen van misbruik. De bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden wilde niet inhoudelijk ingaan op de zaak.

„Het is uiteindelijk aan de bisschop of overste van een religieuze instelling wat er met een beklaagde gaat gebeuren”, aldus meldpunt Hulp & Recht. Het meldpunt van de kerk laat klachten over misbruik door een commissie van onafhankelijke onderzoekers behandelen. Is een klacht terecht volgens de onderzoekers, dan wordt aan de overste of een bisschop geadviseerd de religieuze over te plaatsen, uit zijn ambt te zetten, te ontslaan of te berispen.

Ook als de beklaagde een oud-bisschop is, gaat een advies naar de huidige bisschop van het betreffende bisdom, aldus Hulp & Recht. In het geval van oud-bisschop Gijsen zou de huidige bisschop Frans Wiertz moeten beslissen wat er verder gaat gebeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer