Fusie gereformeerde oecumene
GRAND RAPIDS – Twee belangrijke gereformeerde oecumenische kerkfamilies zullen deze week fuseren tot één organisatie. In Grand Rapids (VS) vindt de vereniging plaats van de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) met de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC) tot de nieuwe Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken (WCRC).
De tiendaagse conferentie die vrijdag van start gaat zal naar verwachting tegen de duizend bezoekers uit tachtig landen trekken. De grootscheepse fusie is jarenlang voorbereid. Steeds duidelijker werd dat beide organisaties naar elkaar toegroeiden, zoals hun ledenbestanden ook een aantal overlappingen kende.
De World Alliance of Reformed Churches (Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken, WARC) vertegenwoordigt 75 miljoen christenen in 214 lidkerken uit 107 landen. De Reformed Ecumenical Council (Gereformeerde Oecumenische Raad, REC/GOR) telt 12 miljoen leden in 41 lidkerken in 25 landen. De Protestantse Kerk in Nederland is lid van zowel de WARC als de GOR. Van de 41 lidkerken van de GOR zijn er 27 ook lid van de WARC.
De WARC is in feite de oudste internationale organisatie van gereformeerde kerken in de wereld. Ze werd door presbyteriaanse en gereformeerde kerkleiders van Noord-Amerika en Engeland in 1875 in Londen gesticht. De geschiedenis meldt dat A. Kuyper al conferenties van de WARC bezocht. De GOR is met zijn oprichting in 1946 van veel jongere datum.
De twee organisaties hebben hun eigen tradities. Algemeen secretaris van de GOR dr. Richard van Houten wijst op een traditionelere benadering van de GOR, waar doorgaans vanuit „Bijbels-gereformeerd” oogpunt zaken aan de orde werden gesteld. De WARC is veel breder. Het is een organisatie die zich ook uitspreekt over actuele kwesties in de wereld, zoals gerechtigheid, vrede, geweld en armoede.
Dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, stelde vorige week tijdens een persconferentie dat de thematiek op de komende vergadering zich concentreert op twee hoofdpunten: vanuit de WARC zal het thema gerechtigheid aangedragen worden (onder meer vanuit de Accra Confessie in 2004, die de neoliberale wereldorde verwerpt als strijdig met Gods rechtvaardige regering), vanuit de veel kleinere GOR zal het thema van protestantse spiritualiteit van belang zijn.
De bijeenkomst in Grand Rapids vindt plaats op een historische locatie: de stad waar de GOR zetelt en waar ook in 1996 het vijftigjarig jubileum van de GOR werd gevierd. Het is ook een stad met een rijke emigrantentraditie.
Het thema van de komende assemblee van de WCRC is: ”Eenheid van de Geest door de band van de vrede” (Efeze 4). Het thema zinspeelt op de eenwording van de twee organisaties, maar verwijst ook naar agendapunten zoals gereformeerde identiteit, gerechtigheid in economie, de impact van de financiële crisis, geestelijke vernieuwing en nieuwe zendingsinitiatieven.
De rechten van de indianen, de inheemse bewoners van Noord-Amerika, zullen een belangrijke plaats innemen. De Amerikaanse indiaanse leider Richard Twiss zal een van de hoofdsprekers zijn. De opening van de conferentie zal in het teken staan van culturele optredens van indianen.
Volgens Van Houten worden tegen de duizend bezoekers uit tachtig landen verwacht. De PKN is aanwezig met een delegatie van twaalf leden. Het overgrote deel van de bezoekers zal uit Afrika en Azië komen. In die zin zal de komende conferentie laten zien dat het christendom wereldwijd van kleur is verschoten.