Albertus Magnus preekte in ”Liwart”
LEEUWARDEN – „Er is een oplevende belangstelling voor de middeleeuwen te constateren”, meent drs. Bauke van Keulen. Hij is organisator van onder andere een tentoonstelling over de middeleeuwen in Leeuwarden.
In de Grote Kerk houdt onderzoeker drs. Guus Bary zaterdag een lezing over een preek van de 13-eeuwse theoloog Albertus Magnus, de leermeester van Thomas van Aquino. De dominicaner monnik introduceerde de filosofie van Aristoteles in het Westen. Als provinciaal overste visiteerde Albertus Magnus om de drie jaar de dominicaner kloosters ten noorden van de Alpen. Magnus zou ook het dominicaner klooster in Leeuwarden, dat grensde aan de Grote Kerk, hebben bezocht en er hebben gepreekt.
Dr. S. P. Wolfs, de Nederlandse dominicanenkenner bij uitstek, ontdekte een codex met diverse preken van de middeleeuwer, waarvan er één mogelijk in de Friese hoofdstad is gehouden. Drs. Bary heeft dit onderzocht. Het handschrift noemt ”Liwart”, dat volgens hem niet anders dan Leeuwarden kan betekenen. De preek is niet gehouden in de Grote Kerk, die toen nog niet bestond, maar „apud fratres” (bij de broeders): in het klooster. De preek zal ongeveer een halfuur tot een uur hebben geduurd en is mogelijk door een van de kloosterlingen opgeschreven. De preek is moeilijk te lezen en wemelt van de afkortingen. Inmiddels heeft drs. Bary de preek vertaald in het Nederlands en zal hij morgen over de preek en de maker ervan vertellen.
Gelijktijdig start in de Leeuwarder Grote Kerk een kleine expositie over Albertus Magnus met onder andere materiaal vanuit de Duitse stad Regensburg, waar Magnus 750 jaar geleden bisschop werd. Ook is er materiaal van de studentenvereniging Albertus Magnus uit Groningen. Rond de oude kloostergang is een keur aan middeleeuwse kruiden en planten te zien.
Organisator Van Keulen is blij met de nieuwe interesse voor de middeleeuwen en voor Albertus Magnus in het bijzonder. „Hij is van blijvend belang als het gaat om de introductie van de wijsbegeerte van Aristoteles in het christelijk denken. Ook zijn bijdrage aan de bestudering van de plantenwereld van toen is van groot belang. En hij was niet voor niets de leermeester van Thomas van Aquino.”