Buitenland

Obama: Ongekende ramp dreigt

De olievervuiling in de Golf van Mexico, die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt, kan een milieuramp van ongekende omvang worden. De olie zou het milieu en de economie in de kwetsbare kuststrook ernstige schade kunnen toebrengen. Dat stelde de Amerikaanse president Barack Obama zondag tijdens zijn bezoek aan de bedreigde regio.

Redactie buitenland
3 May 2010 06:48Gewijzigd op 14 November 2020 10:28Leestijd 3 minuten
VENICE – De olievervuiling in de Golf van Mexico, die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt, kan een milieuramp van ongekende omvang worden. De olie zou het milieu en de economie in de kwetsbare kuststrook ernstige schade kunnen toebrengen. Foto EP
VENICE – De olievervuiling in de Golf van Mexico, die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt, kan een milieuramp van ongekende omvang worden. De olie zou het milieu en de economie in de kwetsbare kuststrook ernstige schade kunnen toebrengen. Foto EP

Obama hield de Britse oliemaatschappij BP „onmiskenbaar” verantwoordelijk voor de vervuiling. Het concern zal dan ook voor de schoonmaakkosten moeten opdraaien, aldus de president in de kuststaat Louisiana.Obama beloofde de bewoners alle denkbare hulp. De regering zal alles doen om deze crisis te beëindigen, wat er ook voor nodig is en hoe lang het ook duurt, aldus de president.

Hij sprak in Venice met vertegenwoordigers van de kustwacht en met andere deskundigen om zich uit de eerste hand te laten informeren over de omvang van de olievervuiling en de maatregelen ertegen.

Obama’s bezoek is bedoeld als steuntje in de rug voor de bewoners van de streek, maar moet ook de groeiende kritiek op zijn crisismanagement weerleggen.

Obama zou te laat in actie zijn gekomen na de ontploffing bijna twee weken geleden van een oliewinningsplatform voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Ook zou de overheid nauwelijks zijn voorbereid op de gevolgen van de lekkende oliebron op de bodem van de zee.

De Amerikaanse regering heeft inmiddels een admiraal van de kustwacht benoemd tot commandant en coördinator van alle Amerikaanse inspanningen tegen de olievervuiling. Thad Allen oogstte in 2005 lof voor zijn rol bij de hulpverlening nadat de orkaan Katrina dood en verderf had gezaaid in dezelfde regio die nu rekening houdt met een olieramp van ongekende omvang.

Allen uitte zondag de vrees dat er veel meer olie uit de bron spuit dan eerder geschat. Hij sprak over mogelijk 16 miljoen liter per dag, twintig keer meer dan de vorige schatting van de kustwacht.

Vier Amerikaanse staten riepen de noodtoestand uit: Louisiana, Alabama, Mississippi en Florida. Om de smurrie op te ruimen zetten de Amerikaanse autoriteiten onder anderen gedetineerden en leden van de Nationale Garde, het Amerikaanse reserveleger, in.

Zij moeten ook helpen bij het beschermen van kwetsbare natuurgebieden. Volgens experts komt de olieramp op een zeer slecht moment nu tienduizenden vogels massaal broedplaatsen aan het zoeken zijn. Ook vissen, garnalen, krabben en oesters lopen gevaar door de olievervuiling.

De Amerikaanse overheid kondigde een visverbod van ten minste tien dagen af voor de wateren die zijn vervuild. Dit om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Het verbod geldt zowel voor de commerciële als de particuliere visserij.

De olievlek in de Golf van Mexico neemt intussen steeds schrikbarender proporties aan. Uit de boorpijp van het gezonken booreiland Deepwater Horizon blijft olie ongehinderd in zee stromen en het einde daarvan is nog niet in zicht. De dreigende ramp kan nog groter worden als de olie door de Golfstroom wordt meegevoerd, de Atlantische Oceaan op.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer