Moeder Aarde krijgt rechten met steun VN
In de Boliviaanse stad Cochabamba vierden afgevaardigden uit de hele wereld de Dag van de Rechten van Moeder Aarde. Zij willen komen tot een ”Universele verklaring van de rechten van Moeder Aarde”.
In Cochabamba waren deze week delegaties bijeengekomen voor een alternatieve conferentie na het mislukken van de klimaattop in Kopenhagen. Met steun van de VN stelde de Boliviaanse president Evo Morales voor om 22 april uit te roepen tot de Internationale Dag van Moeder Aarde, om de Andesgod Pachamama –of Moeder Aarde– te vereren.Daarnaast wil de organisatie van de Wereldbewonersconferentie in de Boliviaanse stad dat Moeder Aarde rechten krijgt. Volgens de organisatie is er op dit moment wel respect voor mensenrechten, maar worden die van Moeder Aarde met voeten getreden.
„We moeten erkennen dat Moeder Aarde rechten heeft. Alleen als we die erkennen, kunnen we het evenwicht terugvinden op deze planeet.”
De organisatie omschrijft Moeder Aarde als een levend wezen, waar alle levensvormen –planten, dieren en mensen– deel van uitmaken. En Moeder Aarde heeft rechten, volgens de werkgroep die deze conferentie heeft voorbereid. Ze worden alleen niet erkend door de wereldleiders. De werkgroep wil komen tot een ”Universele verklaring van de Rechten van Moeder Aarde”, als aanvulling op de ”Universele verklaring van de Rechten van de Mens”.
De ontwerptekst laat aan duidelijkheid niets te wensen over: „Wij, mensen van de aarde, erkennen in dankbaarheid dat Moeder Aarde ons leven, voedsel en onderwijs geeft. Zij voorziet ons van alles wat we nodig hebben om goed te kunnen leven. We erkennen dat Moeder Aarde een ondeelbare eenheid is van verschillende wezens met wie we een gemeenschappelijk lot delen, waarin we Moeder Aarde eer toe moeten brengen.”
Artikel 8 van de universele verklaring luidt als volgt: „Ieder mens heeft het recht om onderwezen te worden over Moeder Aarde en hoe hij moet leven in overeenstemming met deze verklaring. Het onderwijs moet de mogelijkheden van menselijke wezens ontplooien op een manier die liefde tot Moeder Aarde opwekt.”
Enige duizenden mensen bezochten de conferentie. Het doel was om actiegroepen, wetenschappers, klimaatactivisten en delegaties van regeringen met elkaar in contact te brengen.
Morales was een van de leiders die het magere klimaatverdrag van Kopenhagen niet wilden ondertekenen. Volgens hem waren de visies van de ontwikkelingslanden volledig genegeerd.
De gesprekken op de conferentie in Cochabamba dragen niet direct bij aan de VN-klimaatonderhandelingen, maar ze geven de armste mensen op aarde, die het meeste te lijden hebben van de klimaatverandering, een stem, aldus de organisatoren.