Kerk & religie

Restauratie Mariakerk Nisse

De Mariakerk in het Zeeuwse dorpje Nisse staat in de steigers. Zowel het dak van de kerk als de toren wordt gerestaureerd. Met de restauratie is een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid, zo deelde S. Meijers, secretaris van het college van kerkrentmeesters van de protestantse gemeente, vorige week mee.

20 April 2010 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:22
De Mariakerk te Nisse, waarin de plaatselijke protestantse gemeente kerkt, wordt onder handen genomen. Zowel de toren als het schip ondergaat een restauratie. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw. Foto RD
De Mariakerk te Nisse, waarin de plaatselijke protestantse gemeente kerkt, wordt onder handen genomen. Zowel de toren als het schip ondergaat een restauratie. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw. Foto RD

Het gaat om een monumentaal gebouw. Het grootste gedeelte van het kerkgebouw dateert uit de vijftiende eeuw. De vrijstaande toren met acht­kantige spits heeft een kleine hoektoren. De drie andere zijn tijdens een restauratie in 1805 gesloopt.De burgerlijke gemeente is eigenaar van de toren en draagt de restauratiekosten ervan. Die bedragen ongeveer 1 miljoen euro. Zowel de stenen als het houtwerk en de leien worden onder handen genomen.

De protestantse gemeente is ver­antwoordelijk voor de restauratie van het kerkdak. Landelijke, provinciale en plaatselijke overheden hebben subsidies toegekend. Volgens Meijers moet de kerkelijke gemeente ruim 100.000 euro opbrengen. De gemeente bestaat uit ongeveer honderd leden, van wie er zestig actief bij de kerk betrokken zijn. Er is jarenlang voor de restauratie gespaard, onder meer door middel van rommelmarkten. Diverse fondsen is gevraagd om een bijdrage en er worden sponsors gezocht onder bedrijven. Naar verwachting is de restauratie in februari voltooid.

Samenwerking in Noord-Holland

De classes van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) hebben toestemming gegeven tot samenwerking tussen de christelijke gereformeerde kerk van Den Helder en de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Den Helder en die van Anna Paulowna. Dat heeft ds. P. Niemeijer, predikant van de gkv te Den Helder, vorige week desgevraagd bevestigd.

De samenwerking richt zich allereerst op kanselruil. Op termijn is er de mo­gelijkheid van gezamenlijke kerk­diensten. Daarbij bepaalt de kerkenraad die de dienst belegt de liturgie.

De kerken wisselen al langere tijd hun kerkbladen uit, overleggen over jeugd­beleid, werken samen in het Tuindorpproject (jeugdwerk in een probleemwijk in Den Helder) en nodigen elkaar uit voor bijzondere diensten en activiteiten.

De eerste contacten tussen de cgk en de gkv in Den Helder dateren uit 1999. De kennismaking leidde tot de eerste gezamenlijke vergadering van de kerkenraden op 9 maart 2000. In 2007 werd de gkv van Anna Paulowna, die zich op het grondgebied van de cgk te Den Helder bevindt, in het eenwordingsproces betrokken. In het najaar van 2009 stemden de drie kerkenraden ter afronding van het proces in met een voorstel om te komen tot nauwer kerkelijk samenleven en werden de gemeenten daarin gehoord.

Afdeling COGG in Harderwijk

In Harderwijk is vorige week een afdeling van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) opgericht. Dat heeft ds. P. D. J. Buijs, predikant van de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk, meegedeeld. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst in het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt waren 35 kerkenraadsleden van de Protestantse Kerk in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt aanwezig. Drs. I. A. Kole, secretaris van het COGG, hield een lezing.

Het is de bedoeling dat (kerkenraads)leden van de drie gemeenten elkaar minimaal één keer per jaar ontmoeten. Naast ontmoeting is toerusting belangrijk. Onderwerpen die voor de drie kerkelijke gemeenten van gemeenschappelijk belang zijn, zijn onder andere de omgang met allochtonen en het naar de jeugd toe vertalen van het gereformeerd belijden.

Er zijn ook COGG-afdelingen in Ede, Apeldoorn en Nijkerk. In Rotterdam wordt geprobeerd om een af­deling van de grond te krijgen.

Restauratie kerk Sint Nicolaasga

Na een jarenlange restauratie is het interieur van de kerk in het Friese Sint Nicolaasga, behorend bij de protestantse gemeente in wording Op ’e Noed, vorige week weer teruggebracht in de staat van het origineel. De totale kosten van de restauratie bedroegen 240.000 euro, waarvan de helft door de gemeente is bijeengebracht.

Aanleiding was een interieurrestau­ratie in de jaren 70 van de vorige eeuw, die achteraf gezien het gebouw zijn oorspronkelijk karakter deed verliezen. Tijdens de restauratie stuitte men bij het maken van een toegangspad van klinkers op een stuk middeleeuwse muur van kloostermoppen.

Een verrassing tijdens de restauratie was de ontdekking van historische schilderingen. Deze tonen vooral bloemen en guirlandes. Omdat de kwaliteit ervan niet zo goed was, heeft de bouwcommissie besloten om slechts enkele gedeelten ervan te restaureren.

In de kerk is de vloerbedekking verwijderd en onder de banken is een houten vloer aangelegd. Het liturgisch centrum en het middenpad hebben een tegelvloer gekregen. Het plafond heeft zijn oude uitstraling weer terug. De banken kregen een grijsblauwe tint.

De kerk dateert uit 1721 en staat op de plaats van een middeleeuwse kerk die in het begin van de achttiende eeuw vanwege de bouwvallige staat is afgebroken.

Eenwording Veendam/Wildervank

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Wildervank-Veendam en de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) van Veendam stemmen er mee in om als samenwerkingsgemeente verder te gaan. In januari gaven de classes al groen licht voor eenwording.

De samenwerkingsovereenkomst zal zondag worden bekrachtigd in een eenwordingsdienst in De Kandelaar aan de Dr. A. Kuyperstraat te Veendam. Ds. P. van den Berg (gkv) en ds. A. C. van der Wekken (cgk) gaan voor in de dienst. De cgk telt ongeveer 120 leden en de gkv circa 260.

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer