De Remonstrantie 400 jaar. Ontstaan, historie, actualiteit
Vandaag precies 400 jaar geleden ondertekenden 44 geestverwanten van de –kort daarvoor overleden– Leidse theoloog Jacobus Arminius het eerste ontwerp van de ”Remonstrantie”. In deze ”Acte” legden zij vast dat uit hun naam aan de Staten van Holland en West-Friesland een remonstrantie (verzoekschrift) zou worden gepresenteerd. Enkele maanden later gebeurde dit ook daadwerkelijk. De door Arminius aangestoken fakkel was overgenomen.
Een langdurige strijd tussen „remonstranten” en „contraremonstranten” was het gevolg. Een strijd die in 1618-1619 in het voordeel van de laatsten werd beslecht, maar eigenlijk nog steeds niet is uitgewoed. Overigens dringt de vraag zich op of de contraremonstranten op een nationale synode anno 2010 nóg een meerderheid voor hun visie zouden behalen.Ter gelegenheid van het ‘jubileum’ van de Remonstrantie zag de bundel ”De Remonstrantie 400 jaar” het licht. Dit bijzonder informatieve boek bevat bijdragen van elf remonstranten en één „niet-remonstrant”: prof. dr. W. Verboom – onder het kopje ”Alles of niets”. „Hiermee wordt recht gedaan aan de opvattingen van de tegenstanders van Arminius en de in diens geest opgestelde Remonstrantie”, aldus het Ten Geleide. „Hun opvattingen verdienen ook in dit boek onbevooroordeelde aandacht.”
Toch zou je wensen dat er, na deze bundel en de vorig jaar bij Brill in Leiden verschenen uitgave ”Arminius, Arminianism, and Europe”, nu eindelijk eens een doorwrocht werk rond Franciscus Gomarus en de cóntraremonstranten zou verschijnen.
De Remonstrantie 400 jaar. Ontstaan, historie, actualiteit, onder redactie van Koen Holtzapffel en Marius van Leeuwen; uitg. Meinema, Zoetermeer, 2010; ISBN 9789021142432; 192 blz.; € 19,90.