Bonusvrije lening of hypotheek bestaat niet
We hebben suikervrije frisdrank, vetvrije yoghurt, pitloze meloenen en kinderarbeidvrije mode. Bestaat er ook al een bonusvrij bankproduct? Het lijkt er niet op, wijst ontluisterend onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) uit.
In 2008 zijn de bonussen van de allerhoogste, invloedrijkste en bestbetaalde bestuurders van banken, verzekeraars en pensioenfondsen nauwelijks gedaald. De bonuscultuur in de geldbranche is hardnekkig als voetschimmel.Dat is trouwens niet het enige probleem. Onderzoeken, internationale afspraken en gedragscodes rond bonussen gaan steevast over de honorering van de hoogste bazen. Niemand rept over de extraatjes voor het lagere verkooppersoneel, zoals uw bankadviseur. Toch verdient ook deze aan uw hypotheek, lening of verzekering.
Neem de verse Code Banken, een gedragscode van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Hierin staat dat de leden van de raad van bestuur van banken per 2010 maximaal één jaarsalaris aan bonussen mogen incasseren. Men meldt niets over de verkoopprikkels voor het lagere echelon.
Hoe het bonussysteem van uw bankadviseur zou kunnen werken, onthulde afgelopen maart Rob Eijt, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van ING. Eijt was boos omdat de banktop het personeel verzocht hun verkoopbonussen, wegens de crisis, terug te storten.
Daarop verklapte Eijt dat het ING-verkooppersoneel slechts 60 procent van zijn basissalaris ontving. Men moest bijbeunen via productenverkoop. Het maximaal haalbare salaris was 120 procent.
Wat een mensonterend systeem. Een bankmedewerker die krap zit, moet zijn medeburgers een poot uitdraaien, anders kan hij niet meer in zijn eigen levensonderhoud voorzien. Wanneer gaat DNB dit inventariseren? Of beter: wanneer wordt dit verboden of afgeschaft?
Onlangs kreeg ik namelijk een invitatie van mijn bankier: „Het is goed om in deze turbulente tijden te weten hoe u uw woonlasten kunt blijven betalen, ook bij onverhoopte arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.” Wilde ik misschien langs komen voor een updategesprek? Nou nee. Heeft u zo’n gesprek wel nodig? Vergeet niet dat het bonussysteem tot bijvoorbeeld de volgende zeven producten heeft geleid.
Belegging met een garantie. Ondoorzichtig, duur en, ondanks de garantie, regelmatig toch riskant.
Creditcardschuld gespreid afbetalen. Maakt schulden onbeheersbaar, terwijl u jaarlijks bijvoorbeeld 16 of 18 procent rente betaalt.
Woonlastenbescherming. Duur doekje voor het bloeden met vaak een magere dekking.
Hypotheek met beleggingsverzekering. Duur, ondoorzichtig en riskant.
Studieverzekering. Duur en riskant beleggingsplan met een onnodige levensverzekering erin.
Natura-uitvaartpolis. Vergt soms zestig jaar inleggen. En dan nog moeten nabestaanden bijbetalen.
Vermogensbeheer. De bank tegen vergoeding laten spelen met uw geld.
De auteur is econoom en freelance journalist.