Economie

Geld uit mkz-fonds deels naar provincies

De provincies Gelderland, Overijssel en Friesland krijgen een belangrijk deel van het geld uit het mkz-noodfonds. Ze mogen dat aanwenden voor gerichte projecten in gebieden die door de mkz-crisis zijn getroffen. Op deze wijze kan het geld dat de provincies zelf al beschikbaar hebben gesteld door een rijksbijdrage worden verdubbeld.

Van onze redactie politiek
13 December 2001 11:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Dat heeft minister Brinkhorst van Landbouw de Tweede Kamer gisteren toegezegd. Hij wil de voorwaarden waaraan individuele boeren moeten voldoen om geld te krijgen uit het fonds echter niet versoepelen, zoals CDA, VVD, SGP en ChristenUnie hadden gevraagd. Doordat de voorwaarden al te strikt zijn doen maar weinig boeren een beroep op het fonds. Nog minder boeren zien hun aanvraag ook werkelijk gehonoreerd.

Kavelruil
Dat het geld uit het noodfonds voor een deel regionaal mag worden ingezet, betekent voor de provincie Gelderland dat zij 10 miljoen gulden krijgt. Overijssel krijgt 2,5 miljoen en Friesland ruim 1 miljoen. Het geld moet gebruikt worden voor gebiedsgerichte projecten, zoals kavelruil en de herinrichting van de veemarkt in Leeuwarden. Brinkhorst wil verder bekijken of er ook geld uit het fonds beschikbaar kan komen voor boeren die innovatief bezig zijn en voor maatregelen die dierziektes kunnen voorkomen.

Het kabinet heeft in totaal 50 miljoen gulden in het fonds gestopt, en nog eens 35 miljoen beloofd als bijdrage aan plannen van de provincies. Brinkhorst houdt er echter rekening mee dat van de 50 miljoen slechts de helft overblijft, omdat de andere helft door een stemfout van de Tweede Kamer in het fonds is terechtgekomen.

De VVD stemde eerder dit jaar per abuis voor een wetswijziging om het bedrag van 25 miljoen in het fonds te verdubbelen. Volgens Brinkhorst kan dit bij de behandeling van de Najaarsnota nog worden teruggedraaid.

SGP-kamerlid Van der Vlies kreeg gisteren de steun van de VVD voor een voorstel om bedrijfsopvolgers in de agrarische sector meer financiële steun te bieden. Brinkhorst wil alleen die bedrijfsopvolgers die innovatief te werk gaan een geldelijke bijdrage geven, waarschijnlijk zo’n zeventig mensen per jaar. Ook de PvdA zit op die lijn.

Nu Van der Vlies echter VVD, CDA, ChristenUnie en wellicht SP achter zich heeft, lijkt zijn voorstel een meerderheid in de Tweede Kamer te hebben. Dat betekent dat een groot deel van de ongeveer 1000 mensen die te maken hebben met een bedrijfsovername, aanspraak zal kunnen maken op een bijdrage van 7500 euro per persoon. Van der Vlies verzette zich gisteren tegen het verwijt dat hij op die wijze met geld strooit. „Een bedrijf moet wel perspectiefvol zijn om in aanmerking te komen.”

Legbatterijen
ChristenUnie-kamerlid Stellingwerf heeft waarschijnlijk een kamermeerderheid achter zich voor twee voorstellen met betrekking tot de pluimveesector. Stellingwerf juicht het toe dat we in Nederland bezig zijn, om redenen van dierenwelzijn, de legbatterijen op te ruimen. Maar het is hem een doorn in het oog dat er desondanks vanuit het buitenland eieren ingevoerd worden die wel van legbatterijen afkomstig zijn. Het kamerlid wil daarom dat Brinkhorst zich in Europees verband inzet voor de mogelijkheid deze eieren te weren.

Ook wil Stellingwerf dat er een goede sloopregeling komt voor de legbatterijen. Tot 2012 komen er in Nederland 4,5 miljoen kooien vrij. „Nu worden deze legbatterijen vaak naar Oost-Europese landen geëxporteerd. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ik wil dat het kabinet het initiatief neemt om samen met het bedrijfsleven een sloopregeling op te stellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer