„Hamas is bewust uit op het schaden van Israëls imago”
DEN HAAG – De Israëlische ambassadeur in Nederland, Harry Kney-Tal, is in deze dagen weinig te benijden. Keer op keer roepen de media hem ter verantwoording voor de militaire actie tegen Hamas in de Gazastrook. „De media vormen het slagveld van de botsende imago’s.”
Kney-Tal, inmiddels al drie jaar op zijn post in Den Haag en met nog goed één jaar te gaan, blijft in ieder gesprek correct en legt geduldig uit wat Israël doet. Telkens weer vertelt hij dat Israël zich inhoudt, voorzichtig te werk gaat uit vrees burgerslachtoffers te maken en dat het Hamas erom te doen is het imago van Israël te schaden.Wat gebeurt er in Gaza?
„Twee dingen zijn gaande in Gaza: we zien de terroristische Hamas, die compleet ongeïnteresseerd is in het lijden van de Palestijnen, die het oorlogsrecht schendt en die schiet vanuit dichtbevolkte wijken en die hoopt dat Israël reageert en veel slachtoffers maakt. Dat zal het beeld van Israël kwaad doen in deze veldslag over imago’s. Hamas plaatst bewust camera’s bij de ziekenhuizen in Gaza. Beelden van verwonde Palestijnen gaan de wereld in en doen hun werk.
Ten tweede zien we dat Israël, ondanks zijn superieure militaire macht, bij het bereiken van zijn doelen incidenten probeert uit te sluiten.”
U hebt veel uit te leggen aan de buitenwereld.
„Daar ben ik druk mee, maar ik ben ook bezorgd. Je ziet dat Hanmas de publieke opinie probeert te manipuleren. Israël wordt neergezet als een land dat weinig respect heeft voor de mensenrechten van de Palestijnen. Ik wil benadrukken dat onze acties in Gaza niet zijn gericht tegen de Palestijnen maar tegen Hamas.
Israël doet wat het kan om de humanitaire nood van de Palestijnen te lenigen. Het is niet in ons belang als de Palestijnen lijden. Daarom is er iedere dag drie uur lang een humanitaire corridor open waardoor voorraden kunnen worden aangevoerd die hopelijk bij de bevolking terechtkomen.”
Hopelijk?
„We hebben berichten dat Hamas de voorraden in beslag neemt en alleen voor eigen mensen gebruikt.”
In Nederland wordt stevig gereageerd op de Israëlische militaire actie. Hoe kijkt u daar tegenaan?
„Sommige politieke partijen zijn extreem kritisch en trekken het Nederlandse regeringsstandpunt in twijfel. Persoonlijk ben ik blij met het standpunt dat minister Verhagen afgelopen vrijdag tijdens het debat naar voren bracht. Hij toonde begrip voor Israël, maar vroeg tegelijkertijd aandacht voor het lijden van de Palestijnen.”
Het lijkt erop dat er in de islamitische wereld, en dan bedoel ik het soennitische deel ervan, meer begrip is voor het Israëlische legeroptreden?
„Ja, dat is waar, al zal men niet hardop zeggen dat men achter ons staat. Gematigde landen zoals Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en enkele van de golfstaten zijn bezorgd over radicale landen en organisaties zoals Iran, Syrië, Hezbollah en Hamas.
Die zorg is er sinds Iran zich in de regio manifesteert en het zijn invloed wil uitbreiden. Daarom indoctrineert en bewapent het groepen als Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza. Iran is niet geïnteresseerd in het vredesproces en in de Palestijnen. Het is alleen maar uit op de vernietiging van Israël.”
Kan Israël Hamas verslaan?
„Wij zeggen niet dat we Hamas willen verslaan. We willen Hamas alleen voldoende verzwakken. Hamas is uit op de vernietiging van de staat Israël. Wij dwingen hen een rationele afweging te maken: „Als wij doorgaan, pakt Israël ons aan en verzwakken we onze positie als machthebbers in Gaza en raken we onze macht kwijt.” Ze moeten gaan nadenken over een staakt-het-vuren.”
Hamas in Gaza wil misschien, maar de Hamasleiding in Damascus niet.
„De leiding zit comfortabel in Damascus en zegt: „Doorgaan met vechten.” Daarnaast is er Hamas in Gaza. De politieke leiding wil praten over een bestand, naar de militaire vleugel van Hamas wil van geen vrede weten.
Dat geeft tegelijkertijd het probleem als je gaat onderhandelen over een staakt-het-vuren: met welke factie van Hamas ga je praten? Dat is een van de dilemma’s waarvoor Egypte staat. Belangrijk ook om te weten is dat Israël niet met Hamas om de tafel gaat zitten. Het is geen oorlog tussen twee gelijkwaardige partijen. Wij zijn een staat en zij zijn een terroristische organisatie.”
Tot dusver zijn er aan Israëlische kant betrekkelijk weinig slachtoffers gevallen. Hoe komt dat?
„Ten eerste is het Israëlische leger beter voorbereid dan tijdens de oorlog tegen Hezbollah in 2006.
Ten tweede komt het door de tactiek van Hamas. De Palestijnen willen de Israëlische troepen naar het centrum van Gaza-stad lokken. Daar moet dan een stadsoorlog worden gevoerd en dat is uiterst moeilijk. Daar lopen talloze tunnels. Israëlische militairen kunnen dan makkelijk worden ontvoerd. Om die reden zijn de Israëli’s het centrum van Gaza nog niet ingetrokken. Wij zijn niet uit op een bezetting van Gaza. We willen alleen een einde aan de raketbeschietingen.”