Kerk & religie

Christelijk gereformeerde kerk Hardenberg

De christelijke gereformeerde kerk te Hardenberg (Ov.) heeft zondag haar eerste dienst gehouden in de Sjaloomkerk.

13 January 2009 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:04
De christelijke gereformeerde kerk te Hardenberg (Ov.) heeft zondag haar eerste dienst gehouden in de Sjaloomkerk. De gemeente kerkte tot voor kort in Lutten, maar is verhuisd naar Hardenberg en komt nu samen in de tot kerk verbouwde Sjaloomschool.
De christelijke gereformeerde kerk te Hardenberg (Ov.) heeft zondag haar eerste dienst gehouden in de Sjaloomkerk. De gemeente kerkte tot voor kort in Lutten, maar is verhuisd naar Hardenberg en komt nu samen in de tot kerk verbouwde Sjaloomschool.

De gemeente kerkte tot voor kort in Lutten, maar is verhuisd naar Hardenberg en komt nu samen in de tot kerk verbouwde Sjaloomschool.Ds. P. van Dolderen uit Noordscheschut leidde de eerste dienst in de Sjaloomkerk. Eerst werd echter de kanselbijbel ontdaan van het scharlaken koord waarmee die tijdens de laatste dienst in Lutten, op 4 januari, „reisvaardig” was gemaakt, meldde kerkenraadslid A. A. Kerssies gisteren.

De gemeente telt 165 leden. In de nieuwe kerk is plaats voor maximaal 250 personen. Zondagmorgen waren er zo’n 170 mensen aanwezig. ’s Middags ging oud-predikant ds. H. Fahner voor.

De Hardenbergse cgk heeft op dit moment een beroep lopen, samen met de gemeente te Noordscheschut. Ds. Van Dolderen begeleidt het project ”De kerk van binnen naar buiten” - de gemeente wil in Hardenberg voor 50 procent ”gewone” gemeente zijn en 50 procent besteden aan evangelisatie.

Van de eerste open dag voor de gemeente en de bevolking, afgelopen zaterdag, is druk gebruikgemaakt, aldus Kerssies. Zaterdag heeft nogmaals een open dag plaats.

Het kerkgebouw en de pastorie in Lutten staan te koop. De kerk wordt vanaf eind deze maand tijdelijk verhuurd aan „een deel van de uitgetreden leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.”

Nieuwe Kerk Zierikzee
De Stichting Oude Zeeuwse Kerken wil een toekomstvisie voor de Nieuwe Kerk in Zierikzee waarin alle inwoners, gebruikers en vrijwilligers zich kunnen vinden. Dat meldde de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) vorige week.

Het meest haalbaar lijkt het om van kerk een officiële concert- en expositieruimte te maken. „Op die wijze zou de Nieuwe Kerk straks ook het middelpunt van Centree, ofwel de culturele entree van Schouwen-Duiveland kunnen worden”, zegt Jan Oosterloo in de PZC. Hij is secretaris van de werkgroep die sturing moet geven aan de ontwikkeling van een masterplan voor de toekomst van dit monumentale gebouw.

Een theater realiseren in de Nieuwe Kerk is geen optie. Drastische bouwkundige aanpassingen stuiten op te veel weerstand bij mensen, die het aanzien van het interieur zo veel mogelijk willen behouden, weet Oosterloo uit ervaring. Anderzijds wil de plaatselijke commissie van Oude Zeeuwse Kerken het gebruik van het gebouw intensiveren voor een betere exploitatie. De activiteiten van Centree kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren. „Natuurlijk zal dat gevolgen hebben voor de inrichting. Veel mensen klagen als zij tijdens een concert twee uur op harde banken moeten zitten, anderen willen juist weer dat die authentieke banken gehandhaafd blijven.

De grote kerkdeuren slaan naar binnen open. Dat moet zo blijven, vindt Monumentenzorg, maar de brandweer eist naar buiten draaiende deuren. „Misschien moet een oplossing worden gezocht in het aanbrengen van glazen deuren die naar buiten draaien, terwijl de authentieke, houten deuren dan open staan”, schetst Oosterloo de overwegingen. „Wij inventariseren alle wensen, eisen en verwachtingen en zullen op basis daarvan mogelijke oplossingen voorleggen. Daar gaat denk ik wel een jaartje overheen.” Hij verwacht dat de voorstellen altijd enige moeilijkheden tot gevolg hebben. „Sommigen willen behoud van alles zoals het is, maar een breder gebruik vergt nou eenmaal aanpassingen.”

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer