Binnenland

„Verrassingen zijn het leukst bij wandelen”

Een ontmoeting met een vrouw in een rolstoel die net als hij het Pieterpad deed, zette Aalt van de Glind aan het denken. Kan er een langeafstandsroute komen die geschikt is voor mindervaliden? Het jubileum van de 100-jarige wandelsportbond KNBLO resulteerde in de Koninklijke Weg. RD-redacteuren lopen de route en doen verslag. Vandaag: hoe het initiatief ontstond.

8 July 2008 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 06:04
APELDOORN – De Apeldoornse initiatiefnemer Aalt van de Glind is enthousiast over de reacties op de langeafstandswandelroute de Koninklijke Weg. „We denken zelfs na over verlenging van de route naar het noorden, waar de Friese Oranjes hun thuis hadden.” Fo
APELDOORN – De Apeldoornse initiatiefnemer Aalt van de Glind is enthousiast over de reacties op de langeafstandswandelroute de Koninklijke Weg. „We denken zelfs na over verlenging van de route naar het noorden, waar de Friese Oranjes hun thuis hadden.” Fo

Van Noordeinde in Den Haag naar het Loo in Apeldoorn. Zijn er op de route tussen die paleizen voldoende aanknopingspunten voor een ’koninklijke’ wandelroute? De Apeldoornse oud-wethouder Van de Glind meent van wel. „De Oranjes zijn in dit land op zo veel plaatsen actief geweest. Bijna overal is iets te verzinnen.”Het idee voor de langeafstandsroute ontstond toen Van de Glind zes jaar geleden het Pieterpad liep. Deze langeafstandswandelroute heeft het Groningse dorp Pieterburen en de Sint-Pietersberg bij Maastricht als begin- en eindpunt. Hij ontmoette onderweg een mindervalide die hier en daar hindernissen op de weg tegenkwam. „Het Pieterpad kent de nodige plaatsen waar de route maar een smal paadje vormt, hier en daar met overhangende beplanting. Daar kom je met een rolstoel niet door.”

Zinnen verzetten
Thuisgekomen rijpte bij Van de Glind het idee om een wandelroute die geschikt is voor rolstoelers uit te zetten. Het traject moest een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het Pieterpad. „Dat voert van noord naar zuid”, aldus Van de Glind. „Maar van oost naar west bestond zoiets nog niet.” Het idee dat twee paleizen uiteindelijk zouden dienen als start- en eindpunt ontstond als vanzelf. In zijn woonplaats Apeldoorn verkende Van de Glind regelmatig de omgeving van Het Loo. Van daaruit is denkbeeldig min of meer een lijn te trekken via Soestdijk naar paleizen als Huis ten Bosch, het voormalige Paleis Lange Voorhout en Paleis Noordeinde.

De oud-PvdA-politicus en voormalig schooldirecteur kwam in 2006 thuis te zitten nadat hij „op een nare manier” buiten het arbeidsproces kwam te staan. Hoewel hij zich zeer ongelukkig voelde door de gang van zaken, bood zijn ontslag hem de gelegenheid om zaken op een rij te zetten. Het lopen van het Pieterpad hielp hem daarbij. „Wandelen verzet de zinnen en is gezond voor lijf en leden. Er zit uitdaging in. Dat is maar goed ook. Bovendien word je regelmatig verrast door wat je tegenkomt. Dat vind ik het leukste van wandelen.”

Ambtenaren
Met zijn idee voor een wandelroute klopte Van de Glind aan bij de ANWB. Hoewel die organisatie zijn plan serieus bekeek, volgde aanvankelijk een afwijzing. „Op dat moment vond de ANWB het een te grote klus.” Het 100-jarig bestaan van wandelsportbond KNBLO dit jaar bood echter een nieuwe kans. De bond wilde ter gelegenheid van zijn jubileum iets doen voor mensen met een beperking. Daarop haalde de ANWB het idee van Van de Glind uit de kast. Van de Glind: „Het plan raakte in een stroomversnelling. Veel tijd is gaan zitten in het uitstippelen van de exacte route en overleg met grondeigenaren. Het is opvallend om te zien hoe er bij gemeenten langs elkaar heen wordt gewerkt. Soms zijn vijf verschillende ambtenaren nodig om een routesticker te mogen plakken op een verkeersbord of paaltje.”

Voor Van der Glind het goed en wel besefte, had in april de opening plaats. „Ik ben blij met de grote belangstelling daarbij. Inmiddels stromen de reacties van wandelaars binnen. We denken zelfs na over verlenging van de route naar het noorden, waar de Friese Oranjes hun thuis hadden. Het einde van de Koninklijke Weg is nog niet in zicht.”


Controle route is flinke klus

De route kan hij inmiddels dromen. Zes keer liep hij de Koninklijke Weg.

Sinds Johan Vellinga (60) uit Leeuwarden twee jaar geleden met de VUT ging, loopt hij meer dan ooit tevoren. Vandaag de dag is hij vrijwillig wandelpadenbeheerder voor de wandelsportbond KNBLO. Driemaal per week trekt hij er op uit. Per dag legt Vellinga dan zo’n 40 kilometer af.

De Koninklijke Weg is geen gewone route, constateert Vellinga. Vooral de controle op rolstoelgeschiktheid maakte het een hele opgave om de route uit te stippelen. „Na mijn eerste wandeling kwam ik met een lijst van bijna 150 punten thuis die moesten worden aangepast.”

Het contact met gemeenten over het verlagen van een stoeprand of aanpassen van een wildrooster liet Vellinga graag aan anderen over. „Laat mij maar het land intrekken. Al wandelend kun je goed ontspannen.”

Over twee weken, nadat hij de Nijmeegse Vierdaagse heeft afgelegd, loopt Vellinga opnieuw de Koninklijke Weg. Heen en terug in acht dagen, totaal bijna 350 kilometer. „Ik controleer of alle routestickers nog aanwezig zijn. Daarnaast is het van belang dat er geen wijzigingen zijn opgetreden die rolstoelers kunnen hinderen.”

Meer informatie:

www.koninklijkeweg.nl;
www.knblo.nl;
www.aaltvandeglind07.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer