Binnenland

Deskundigen: Leers schond ambtsgeheim

Burgemeester Leers van Maastricht heeft in november wel degelijk zijn ambtsgeheim geschonden door de gemeenteraad te informeren over de toegenomen privéschuld en belastingachterstand van voormalig CDA-fractievoorzitter Van Rens.

28 May 2008 18:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:53Leestijd 2 minuten

Twee deskundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben dat eind vorig jaar gerapporteerd aan justitie in Roermond. Die besloot desondanks geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen Leers.Het advies is recentelijk boven tafel gekomen tijdens de klaagschriftprocedure tegen de afwijzing van de aangifte van Van Rens tegen de burgemeester. Het is in handen gekomen van de Maaspost en het ANP.

Justitie legde de kwestie voor aan in totaal vier experts. „Het aan de raad openbaar maken van deze informatie achten wij op zijn minst onzorgvuldig en is strikt juridisch een schending van het ambtsgeheim", stellen de Amsterdamse staats- en bestuursrechtskundigen. De twee andere deskundigen reageerden milder.

Leers mocht volgens hoogleraar gemeenterecht prof. mr. Engels van de Universiteit Leiden actief optreden toen de financiële problemen van de CDA-fractievoorzitter bekend werden. Engels plaatste echter wel nog een andere ernstige kanttekening. De burgemeester is zijn rol te buiten gegaan door een vertrouwelijk gesprek met Van Rens te hebben over diens schulden zonder de overige fractievoorzitters vertrouwelijk te informeren, stelt de hoogleraar.

Advocaat Wagemans die Van Rens bijstaat, heeft geen goed woord over voor justitie in Roermond. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Sta heeft de verdediging opzettelijk onvolledig geïnformeerd over de uitkomsten van deskundigenrapportages, concludeert hij. Volgens hem moet het gerechtshof in Den Bosch justitie alsnog dwingen om Leers te vervolgen.

Burgemeester Leers constateert in een reactie dat de deskundigen verschillende adviezen hebben gegeven en dat de officier van justitie op basis daarvan een afgewogen oordeel heeft gevormd. Verder laat hij via een woordvoerder weten geen commentaar te willen geven omdat de rechtszaak nog loopt. Het openbaar ministerie in Roermond was woensdagmiddag niet in staat om te reageren.

De klaagschriftprocedure is vorige week achter gesloten deuren behandeld bij het gerechtshof in Den Bosch. Het hof doet uiterlijk 17 juni uitspraak.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer