Economie
CNV biedt loopbaanbegeleiding

CNV Bedrijvenbond gaat zijn leden loopbaanbegeleiding bieden. Het doel is ervoor te zorgen dat mensen snel weer aan de slag kunnen, mocht het in hun huidige baan mislopen.

ANP
Voorzitter Jaap Jongejan presenteerde het plan zaterdag op het congres van de bond in Harderwijk.

„Wij bieden de leden een onderhoudscontract voor hun loopbaan aan”, aldus Jongejan. De achterliggende gedachte is dat mensen niet meer veertig jaar bij dezelfde baas werken. Het streven is nu werkzekerheid te bieden. Werknemers moeten weten wat zij daarvoor moeten doen.

De leden van de bond kunnen met een loopbaanadviseur praten over werk en scholing. Dat gesprek is niet pas wanneer zij in de problemen dreigen te komen, maar regelmatig. De leden kunnen er zo zelf aan werken ”up to date” te blijven, zodat zij zo nodig makkelijk kunnen overstappen naar een andere baan.

Er komen proeven hiermee in de horeca, de metaaltechniek en het beroepsgoederenvervoer. Alle leden kunnen een eigen profiel maken van wat zij kennen en kunnen en aangeven wat zij zouden willen. De werkgever zal net als nu financieel moeten bijdragen aan het opleiden van werknemers, aldus Jongejan.

De Bedrijvenbond zoekt aansluiting bij vacaturebanken en gaat ook een eigen vacaturebank opzetten. Leden kunnen daarbij de vacatures bij hun bedrijf melden. Ook werkt de bond aan een digitale bedrijvenbank met de profielen van de bedrijven waarin de leden werken en hun mening over hun bedrijf.

Voor het project werkt de Bedrijvenbond samen met Randstad HR-Solutions en de jobcoach Gerristen Groep.

Jongejan denkt dat er een nieuw systeem van sociale zekerheid kan worden ontwikkeld, waarbij werkzekerheid voor iedereen binnen handbereik is. „Nu hebben we een systeem waarbij mensen die wel productief willen en kunnen zijn met 70 procent van hun salaris thuiszitten. Dan moet het toch mogelijk zijn deze mensen nuttig en zinvol te laten participeren binnen bedrijven of groepen van bedrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer