Consument

Theedoeken met een nostalgisch tintje

Kwalitatief goed huishoudlinnen met een nostalgisch tintje: Lisette Baart zag een gat in de markt en richtte vervolgens internetwinkel Bellebien op. Het zich nog steeds uitbreidende assortiment bestaat onder andere uit boerenbont beddengoed in tal van kleuren en maten, tafelkleden, theedoeken en schorten van ouderwetse ruitjesstof. „Ik lever elke middag zó’n container met bestellingen af bij het postkantoor.”

Geertje Bikker-Otten
28 December 2007 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
Nostalgisch huishoudlinnen als geruite theedoeken, tafelkleden en boerenbont beddengoed verkopen via een internetwinkel: Lisette Baart zag een gat in de markt en drijft handel vanuit haar huis in Zeist. Foto’s RD, Anton Dommerholt
Nostalgisch huishoudlinnen als geruite theedoeken, tafelkleden en boerenbont beddengoed verkopen via een internetwinkel: Lisette Baart zag een gat in de markt en drijft handel vanuit haar huis in Zeist. Foto’s RD, Anton Dommerholt

Nostalgisch huishoudlinnen als geruite theedoeken, tafelkleden en boerenbont beddengoed verkopen via een internetwinkel: het lijkt niet voor de hand liggend, maar het werkt wel. Lisette Baart is zich ervan bewust dat kopen via internet voor haar klanten geen dagelijkse bezigheid is. „Ik probeer altijd zo snel mogelijk te reageren. Wanneer iemand een offerte aanvraagt voor een op maat gemaakt tafelkleed, wil ik eigenlijk binnen een uur iets van me laten horen. Klanten betalen vooruit, dan moet je ook je best doen om hun vertrouwen niet te beschamen. Als ik een bestelling en de betaling voor drie uur ’s middags binnen heb, gaat het pakket diezelfde dag nog de deur uit. En als iets niet op voorraad is, geef ik dat altijd aan.”Een behoorlijk uit de kluiten gewassen keukentafel midden in haar woning in Zeist is het centrum van het eenvrouwsbedrijf Bellebien. „Ik moet daar in mezelf wel eens om lachen. Mensen moesten eens weten dat ik mijn pakketten gewoon hier thuis sta in te pakken”, zegt Baart. De voorraad is opgeslagen in stellingkasten in een ruimte in de kelder van het huis. Op de bank ligt een selectie uit haar assortiment klaar: blauw beddengoed in een grote en een kleine ruit, theedoeken in allerlei kleuren, diverse tafelkleden. „Dat moet allemaal vandaag de deur nog uit.”

Ronde kleden
Baart is van huis uit juriste. Toen de eerste van haar vier kinderen geboren werd, stopte ze met werken. Op het moment dat de jongste naar de basisschool ging, wilde ze echter wel weer graag aan de slag. „Maar ik wilde wel voor de kinderen thuis zijn, dus zocht ik iets wat ik vanuit huis kon doen.” Ze besloot een internetwinkel te beginnen, in eerste instantie met tafelkleden en bestekhoezen voor tafelzilver. „Het moest wel iets zijn wat bij het verzenden niet gemakkelijk kapot gaat.” Bellebien noemde ze haar bedrijf. „Je kunt dat lezen als twee Franse woorden: ”belle” voor mooi en ”bien” voor goed. Maar eigenlijk verwijst de naam naar onze twee dochters, Isabelle en Quirine, die thuis altijd Belle en Bien worden genoemd.”

Voor veel mensen is het een probleem om een goed tafelkleed te vinden, aldus Baart. „Wat er te koop is, is vaak van slechte kwaliteit, zodat er na een wasbeurt weinig van overblijft, of het heeft niet de goede maat. Ik verkoop bijvoorbeeld relatief veel kleden met een lengte van 3 tot 4 meter. Ronde kleden blijken ook vaak een probleem te zijn.”

„Ik ben begonnen met geruite tafelkleden en uit Frankrijk geïmporteerde Provençaalse tafelkleden. Dat zijn katoenen kleden met een acrylcoating, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Ik wist van vriendinnen dat ze heel graag zo’n kleed wilden hebben, dus ik dacht: dat is een gat in de markt.” De Provençaalse kleden zijn leverbaar in mediterrane kleuren als geel, rood en blauw en voorzien van landelijke motieven in de vorm van zonnebloemen, lavendel en olijven. Baart pakt er een uit een van de voorraadkasten in haar magazijn en laat het materiaal voelen: ondanks de coating doet het kleed niet plasticachtig aan.

Gestreept beddengoed
Het assortiment is in de loop van bijna vier jaar steeds verder verbreed. Bellebien heeft bijvoorbeeld een uitgebreide serie geruit beddengoed, leverbaar in zo’n dertien kleuren, en onder andere populair voor kinderkamers. Halverwege januari komt daar gestreept beddengoed bij. „Een nieuwtje”, lacht Baart.

Ook de producten van pompdoek, ouderwetse theedoekenstof met een ingeweven rand, en het dit jaar geïntroduceerde dambont, zijn erg in trek. Bellebien laat er theedoeken, schorten en tafelkleden van maken; de kleden in laatste in iedere gewenste lengte. „Vooral voor artikelen van pompdoek en dambont geldt dat ze bij klanten een gevoel van nostalgie oproepen. Ze doen denken aan de theedoeken die hun moeder of grootmoeder gebruikte. En eigenlijk zijn ze ook nog precies hetzelfde, wat kwaliteit en kleur betreft. Bellebien verkoopt eigenlijk alleen maar tijdloze spullen.”

Het pompdoek en dambont wordt voor Bellebien geweven door een al 200 jaar bestaand Nederlands bedrijf waarvan Baart de naam angstvallig voor zich houdt. „Ik heb heel veel last van kopieergedrag”, vertelt ze. „Mensen nemen zelfs foto’s en teksten van mijn website over.” De geruite tafelkleden, theedoeken en het beddengoed worden gemaakt en afgewerkt door een Nederlands atelier. De Provençaalse kleden komen uit een klein fabriekje in het zuiden van Frankrijk. „Ik ben er geweest: het is echt een bedrijf waar je nog mannen met alpinopetten aan het werk ziet.”

Wat prijzen betreft, denkt Baart dat ze ongeveer op het niveau van de Bijenkorf zit. „Maar dat geldt ook voor de kwaliteit.” Een eenpersoonsdekbedovertrek kost 49,95 euro. Een tafelkleed van pompdoek varieert, afhankelijk van de lengte, van 35,50 tot 59,95 euro. Voor een theedoek rekent Bellebien 5,75 euro.

Belletjesenvelop
Over gebrek aan belangstelling heeft Baart niet te klagen. „Het loopt echt storm. Ik lever elke middag zó’n container” -ze houdt haar hand ergens tussen oog- en schouderhoogte- „met bestellingen af bij het postkantoor.” Bij het verpakken van het bedden- en linnengoed worden de verzendkosten goed in de gaten gehouden. Baart haalt uit een voorraaddoos een grote belletjesenvelop tevoorschijn. „Hier kan ik wel twee tafelkleden of dekbedhoezen in kwijt.” Verzendkosten: 2,95 euro. Of het nu om een dekbedhoes, theedoek, servet of tafelkleed gaat, ze zorgt er altijd voor dat het voorzien van een wasvoorschrift de deur uit gaat.

Baart verkocht de afgelopen jaren op diverse fairs haar textiel, maar vanwege de drukte heeft ze daar eigenlijk geen tijd meer voor. „Ik ga nu alleen nog naar de fair op Slot Zeist, hier vlakbij. Zo’n stand kost enorm veel tijd, ook wat voorbereiding betreft.” Wat haar opvalt, is dat mensen die een bezoek aan een fair brengen vooral geïnteresseerd zijn in tafelkleden. „Dat geeft misschien wel aan dat de keuze op andere plaatsen niet groot is, maar het is eigenlijk vreemd. Want vrijwel niemand weet uit het hoofd hoe groot de tafel thuis is. Je neemt dus een risico. Nu heb ik daar wel trucs voor, bijvoorbeeld door te vragen hoeveel stoelen eromheen staan. Dat blijkt in de praktijk goed te werken: alles mag binnen acht dagen geruild worden, maar er is nog nooit iemand naar me teruggekomen omdat de maat niet goed was.”

Meer informatie: www.bellebien.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer