Cultuur & boeken

Standaardwerk over Grote Kerk Vlaardingen

Titel: ”De Grote Kerk te Vlaardingen. Geschiedenis van een monument”
Auteur: Klaas Kornaat en Harm Jan Luth
Uitgeverij: Stichting Historische Publicaties Vlaardingen, 2005
ISBN 90 810095 1 6
Pagina’s: 256
Prijs: voor € 37,50 te koop in de Vlaardingse boekhandels.

Wouter den Breems
12 April 2006 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

Aan Vlaardingse geschiedschrijving is in boekvorm al veel aandacht besteed. Maar over de veelzijdige geschiedenis van de Grote Kerk van Vlaardingen was nog geen boek verschenen. Met het verschijnen van ”De Grote Kerk te Vlaardingen. Geschiedenis van een monument” is de leemte opgevuld. De uitgave laat zien dat de Grote Kerk van Vlaardingen niet alleen midden in de stad, maar ook midden in de samenleving staat en het grootste, oudste en belangrijkste monument van Vlaardingen is.

Uitgebreid wordt de enerverende oorsprong en geschiedenis van de kerk uit de doeken gedaan. Het begint bij Willibrord, die rond het jaar 700 hoogstwaarschijnlijk de christelijke kerk in Vlaardingen stichtte toen hij in Noordwest-Europa het Evangelie probeerde te verspreiden.

In 1574 brandde het toenmalige kerkgebouw vrijwel geheel uit en moest worden herbouwd, wat zo’n 100 jaar in beslag nam. In de decennia daarna werd de kerk verschillende keren uitgebreid, wat rond 1750 resulteerde in de huidige vorm.

Verder worden, geïllustreerd met vele foto’s, het interieur en de inboedel van de kerk en de diverse restauraties van en opgravingen in en om de kerk op interessante wijze beschreven. Ook wordt niet voorbijgegaan aan de betekenis van het gebouw in de verschillende perioden van de historie. Gedurende vele eeuwen speelde de Grote Kerk als enige kerkgebouw in de stad een centrale rol in het maatschappelijke leven van Vlaardingen. Het boek vertelt over vele facetten: Hoe Vlaardingers er ter kerke gingen, er werden gedoopt, er zijn getrouwd, er hebben gerouwd. Velen vonden in en buiten de kerk een laatste rustplaats.

Ook aan de gebruikers van het gebouw wordt aandacht besteed: van rooms-katholieken tot hervormden, van gelovigen tot ontvangers van de Geuzenpenning en van dominees tot de torenkijkers, die de thuiskomst van de vissersvloot aankondigden. Als de vloot in aantocht was werd een oranje bal in de toren gehesen zodat de bevolking van de terugkeer op de hoogte was.

Aan het boek, onder eindredactie van stadsarchivaris Harm Jan Luth en historicus Klaas Kornaat, werkten verschillende deskundigen mee. Dankzij het uitgebreide en gedegen onderzoek naar de verschillende facetten van de geschiedenis van de Grote Kerk is dit boek een verrijking voor de geschiedschrijving van Vlaardingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer