Grondwet EU vraagt om krachtige tegenstem
Het referendum over de Europese grondwet op 1 juni nadert. Wat doet u? Gaat u stemmen of niet? Waarom? Voor of tegen? Een eerste selectie uit de reacties op de lezersoproep.
J. A. E. de Koning, Ridderkerk, stemt tegen:
„De grondwet van Europa heeft ten doel: eenheid. Met andere woorden: het moet eenheidsworst worden. Nu doen velen of dit een nieuw fenomeen is. Echter de geschiedenis leert ons anders. Het begon reeds bij de torenbouw van Babel. Allen één en samen één.
Rond het jaar 1500 wilde Karel V ook één Europa. Lodewijk XIV streefde hetzelfde doel na. En anderen met hem. En later Hitler. Allen hadden hetzelfde ideaal. Maar, dat ”allen en samen” moest wel ondergeschikt zijn aan één persoon. Die gebruikte daarvoor zijn religie (RK-Kerk of socialisme/marxisme). Helaas, wat heeft dat opgeleverd? Iedereen moest zijn identiteit inleveren om hun doel te bereiken. Dan is het toch niet verwonderlijk dat er zo veel oorlogen werden gevoerd, waar het om grondslagbeginselen ging?
En nu, één Europa? Wie wil hier de baas zijn en welke religie? RKK of islam? Volgens wat ons wordt voorgehouden, is er geen grondslag van religie in de grondwet. Werkelijke eenheid kan er uitsluitend komen op grond van Gods Woord, als eenieder zal belijden dat Jezus Christus de Zoon van God is.
Samenwerken met anderen? Ja! Grondwet van Europa? Nee!”
Ewout de Graaf stemt tegen:
„Ik stem tegen de Europese grondwet. En dat nog niet eens omdat het humanisme in de grondwet wordt genoemd als de bron waaruit wij voortkomen (over ontkenning van de geschiedenis gesproken…), maar omdat ik de koers die Europa op dit moment volgt een beroerde vind. Het is overduidelijk wat de grote mogendheden willen: één Europa, met een president aan het hoofd en een eigen regering. We zijn al een heel eind op weg.
Wat blijft er voor Nederland over? We mogen een kleine provincie worden in een groot land waar de provincies Duitsland, Engeland en Frankrijk de dienst uitmaken. Wij mogen flink wat geld betalen aan Europa, zodat de andere landen (en nog niet eens de armste!) daarvan gebruik kunnen maken.
Engeland is niet meegegaan met de euro, en het heeft op dit moment zo ongeveer de sterkste economie in Europa. Hoezo, één Europa…?”
J. Roza, Veenendaal, stemt tegen:
„Alleen al het feit dat de naam van God uit de Europese grondwet geweerd is, onthoudt aan deze wet de ware Grond van het leven. Op zo’n wet kan geen samenleving gefundeerd worden en daar kan een christen, en dus ook een Nederlandse christen, alleen maar tégen stemmen.
Overigens krijgt het referendum over de Europese grondwet gaandeweg meer het karakter van een stemming voor of tegen een Verenigd Europa. Kennelijk grijpt ons volk deze eerste kans aan om zich nu eens rechtstreeks te uiten over wat men vindt van de Europese eenwording tot nog toe. Het lijkt erop dat dit oordeel bij de meerderheid van onze politici hard zal aankomen. Hopelijk opent het grote verzet tegen Europa, dat zich thans breed aftekent onder ons volk, de ogen van onze regering.
Laat onze tégenstem krachtig klinken!”
Wilt u ook reageren? Verwoord uw standpunt in 250 woorden en stuur uw reactie naar de redactie: opinie@refdag.nl of Reformatorisch Dagblad, t.a.v. opinieredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.