Grondwet gaat alleen over rechten EU
Het referendum over de Europese grondwet op 1 juni nadert. Wat doet u? Gaat u stemmen of niet? Waarom? Voor of tegen? Een tweede selectie uit de reacties op de lezersoproep.
C. Verhey, Ermelo, stemt tegen:
„Ondanks bezwaren tegen het referendum ga ik stemmen. Mijn stem zal een tegenstem zijn, en ik zou iedereen op willen roepen dit te doen. We hebben nog nooit eerder de kans gekregen om onze stem te verheffen tegen de EU. Het openstellen van de grenzen, de invoering van de euro, de uitbreiding van de EU: nooit hebben we ons als burger over deze zaken kunnen uitspreken.
Verkiezingen zijn steeds een keuzepakket geweest, waarbij Europa maar één van de vele onderwerpen was. Verschillende politici van D66, GroenLinks en VVD stellen dat Nederland zich belachelijk maakt als het tegen zou stemmen. Mijns inziens een valse voorstelling van zaken. Het is een smoesje om net te doen alsof het om een onschuldig verdrag gaat; de tekst van de grondwet regelt dat de landen afzien van hun vetorecht op veel onderwerpen en van hun eigen vaste eurocommissaris. Met een neestem kunnen wij als Nederlandse bevolking de overdracht van onze soevereiniteit tegenhouden.”
Drs. H. G. van de Grift, Barendrecht, stemt tegen:
„Wel stemmen, maar nee! Wanneer een christenburger door middel van een referendum wordt geraadpleegd over een zogenaamde Europese grondwet, kan geen beroep worden gedaan op de volkssoevereiniteit om thuis te blijven. Het is immers geen bindend referendum.
Vanwege de volgende redenen moeten wij mijns inziens tegenstemmen. De Europese integratie vertoont de kenmerken van een haasje-overeffect dat ontembaar lijkt te zijn. Van de douane-unie via het Economische en Monetaire Stelsel (EMS) tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) en waar houdt het nu eens op?
Dit laat onverlet dat wij als christenen dankbaar mogen zijn voor de Frans-Duitse samenwerking binnen de Europese Unie, gezien de verschillende oorlogen die er tussen deze landen zijn geweest. Tegelijkertijd domineren deze lidstaten de Europese Unie vanwege hun inwonertal, militaire en economische macht. Maar dat zou bij de afwezigheid van een Europese rechtsorde niet anders zijn. Binnen de NAVO -een intergouvernementeel samenwerkingsverband- hebben deze landen ook veel invloed. Daarom is de argumentatie van de SGP dat met de Europese grondwet veel bevoegdheden en macht worden overgedragen aan Parijs en Berlijn een tikkeltje demagogisch!”
A. Wijsmuller, Wezep, stemt tegen:
„Ik roep iedereen op om bij het referendum tegen de Europese grondwet te stemmen. De grondwet is immers gebaseerd op het humanisme van de Franse Revolutie (eind 18e eeuw). De christelijke historie van Europa wordt ontkend (of verloochend?).
Verder mag iedereen die legaal in een Europees land verblijft zich vrij vestigen in alle landen met alle -ook sociale- rechten. Met andere woorden, alle honderduizenden illegalen in Spanje die nu worden gelegaliseerd mogen bij ons een uitkering komen halen.
Ook worden besluiten genomen bij een meerderheid van 65 procent van de inwoners van de Europese landen. Dat betekent dat Frankrijk, Duitsland, Polen en straks Turkije samen de dienst uitmaken.
Ook worden visserij en buitenlandse handel straks uitsluitend door de EU geregeld. Ook millieu is aan strenge regels gebonden. Wij mogen alleen gehoorzamen.
De grondwet staan vol met talloze rechten, maar het gaan weinig over plichten behalve ”gehoorzaamheid aan Europe”.
Kortom, Nederland wordt een provincie van Europa, waar de grote landen de dienst uitmaken. Israël steunen wordt ons verboden, want Europa steunt de Palestijnen. Dus tegen!”
Wilt u ook reageren? Verwoord uw standpunt in maximaal 250 woorden en stuur uw reactie naar de redactie: opinie@refdag.nl of Reformatorisch Dagblad, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn, t.a.v. redactie opinie.