ACP vindt communicatie rond NAVO-top gebrekkig
Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er vanuit de leiding nog meer instructies komen.
Tijdens de NAVO-top in Den Haag, in juni, worden 27.000 politiemensen ingezet, uit het hele land. Volgens Fluyt is de bereidheid onder politiemensen om dan te werken groot. „Maar er is ook onduidelijkheid over hoe het daar verloopt. Er zal een deel onder geheimhouding vallen, maar geef ons zoveel mogelijk informatie om ons werk te kunnen doen.”
„We zitten met vragen als: waar kan ik mijn politiemotor of politievoertuig zetten en wordt die bewaakt; kan ik na werktijd kort terug naar mijn gezin elders in het land; kunnen we met collega’s na werk ergens heen of moeten we in onze sector blijven. Wat kan wel en wat niet?”
Op de site van de ACP zegt een operationeel expert bij de meldkamer in Limburg: „De informatie op intranet is summier en instructies komen vaak pas op het laatste moment. Veel collega’s zien hun verlof ingetrokken worden, vooral bij de operationele teams. De reden voor de terughoudendheid in communicatie blijft onduidelijk. Misschien is het strategisch, maar zeg dat dan ook. Nu voelt het slecht geregeld.”
De korpsleiding van de politie zegt de behoefte aan informatie „heel goed” te begrijpen. Er komt ook steeds meer informatie beschikbaar, aldus een woordvoerder. Sinds begin deze maand is er een speciale servicelijn die rond de top 24/7 bereikbaar is. In de tweede week van juni wordt de precieze roosterindeling bekendgemaakt. Daarnaast komt er een interne app waarin iedereen zijn persoonlijke programma kan zien, inclusief praktische informatie over bijvoorbeeld verblijf en vervoer. Er blijft wel altijd „een mate van onvoorspelbaarheid, zoals altijd in het politiewerk”.