EconomieInterne markt

Brussel wil handel tussen EU-landen makkelijker maken: van uniforme diploma-erkenning tot minder regels voor mkb

Een verpleegkundige uit Spanje moet overal in de Europese Unie aan de slag kunnen. Dat is de inzet van Brussel met de woensdag gepresenteerde strategie voor de interne markt, die beoogt de handel tussen EU-lidstaten gemakkelijker te maken.

22 May 2025 22:02Leestijd 2 minuten
Eurocommissaris voor Handel Stéphane Séjourné presenteert woensdag in Brussel de strategie voor de interne markt en een vereenvoudigingspakket voor midden- en kleinbedrijven. beeld EPA, Olivier Hoslet
Eurocommissaris voor Handel Stéphane Séjourné presenteert woensdag in Brussel de strategie voor de interne markt en een vereenvoudigingspakket voor midden- en kleinbedrijven. beeld EPA, Olivier Hoslet

De Europese Commissie –het dagelijks bestuur van de EU– verwacht dat het slechten van handelsbarrières de EU jaarlijks 1300 miljard euro kan besparen. Brussel stelde eerder dat een toename van 2,4 procent in de handel tussen lidstaten een verlies van 20 procent aan export naar de Verenigde Staten zou compenseren.

In de strategie voor de interne markt stelt Eurocommissaris Stéphane Séjourné (Handel) maatregelen voor om de handel tussen EU-landen makkelijker te maken. Zoals het vervangen van productlabels door QR-codes.

Ook krijgen producten een digitale productbijsluiter die alle informatie bevat die de EU-regels vereisen, zoals duurzaamheidsinformatie. Daarvoor moeten EU-instanties wel uniforme standaarden invoeren.

De Commissie wil ook de wederzijdse erkenning van diploma’s vergemakkelijken. Daardoor wordt werken in een ander EU-land eenvoudiger. Ook het oprichten van een bedrijf in een andere lidstaat wordt makkelijker.

Snijden

Voor het mkb belooft Brussel te snijden in de lastendruk. Ondernemingen tot 750 werknemers krijgen minder registratieverplichtingen, een maatregel die hen een besparing tot 400 miljoen euro per jaar kan opleveren.

Iedere lidstaat wordt door Brussel opgedragen een vertegenwoordiger aan te wijzen, die erop toeziet dat nationale regelgeving de werking van de interne markt van de EU niet belemmert. Deze zogeheten ”sherpa’s” moeten met regelmaat overleggen om handelsproblemen te voorkomen, bij voorkeur vanaf eind dit jaar.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met het actieplan van de Commissie. „De lidstaten moeten een groot aandeel leveren in de realisatie van de strategie”, schrijven de belangenbehartigers van het bedrijfsleven.

De Commissie-Von der Leyen II presenteerde eerder al vereenvoudigingspakketten voor landbouw en defensie. De lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met de plannen akkoord gaan.

Vond je dit artikel nuttig?
Meer over
Europese Unie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer