Aantal rijksambtenaren stijgt, inhuur externen blijft hoog
Het aantal rijksambtenaren is vorig jaar gestegen, met ruim 9000 fte naar 157.000 fte. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Ook in de jaren ervoor steeg het aantal ambtenaren in rijksdienst flink door. Het huidige kabinet kondigde bij het aantreden medio vorig jaar aan om vanaf 2025 een bezuiniging door te voeren op het budget van ministeries van 22 procent.
Ministeries zoeken volgens het controleorgaan vooraf niet altijd goed uit hoeveel extra personeel nodig is om nieuw beleid van een kabinet te verwerken. De financieel controleur van de overheid wijst er ook op dat de inhuur van externe mensen niet omlaag is gegaan. Die zijn vaak duur. Maar door krapte op de arbeidsmarkt blijven departementen mensen tijdelijk inhuren. Vorig jaar bleef dit op „het hoge niveau” van gemiddeld 15,4 procent.
Het streven is maximaal 10 procent van de totale loonsom aan externe inhuur te besteden. Deze norm is in 2010 bedacht in een aangenomen motie van SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de inhuur rijksbreed coördineert, huurt zelf 21 procent extern personeel in. Agentschappen als Logius en SSC-ICT besteedden respectievelijk bijna de helft en een derde van hun personeelsuitgaven aan externe medewerkers.
De totale uitgaven aan ambtenarensalarissen bedroegen afgelopen jaar 14,4 miljard euro. Dat is ruim 14 procent meer dan in 2023. De stijging komt door de groei van het personeelsbestand en door loonstijgingen als gevolg van een nieuwe cao. De uitgaven aan externe inhuur bedroegen 3,7 miljard euro, aldus de jaarrapportage over de bedrijfsvoering van de rijksoverheid.