Buitenland

EU-lidstaten mogen van Commissie asielzoekers sneller terugsturen

De Europese Commissie maakt het makkelijker voor EU-lidstaten om asielzoekers zonder asielprocedure direct terug te sturen naar een land dat als veilig wordt beschouwd, zo blijkt uit een voorstel van de Commissie. Als een asielzoeker bescherming kan krijgen in een veilig derde land, dan mogen lidstaten een aanvraag direct niet-ontvankelijk verklaren, zo staat in het dinsdag gepresenteerde voorstel.

20 May 2025 16:31Gewijzigd op 20 May 2025 17:17Leestijd 2 minuten

Hiermee verdwijnt de huidige vereiste dat er een band moet zijn tussen degene die asiel aanvraagt en het veilige derde land waar de asielzoeker naartoe wordt gestuurd door het land waar hij een aanvraag wilde indienen.

Doorreis door een veilig derde land voor aankomst in de EU, kan in het voorstel van de Europese Commissie ook worden beschouwd als een „voldoende band” op grond waarvan een asielaanvraag kan worden geweigerd.

Als er geen band is of geen sprake van doorreis door een veilig land, gelden de nieuwe regels ook voor EU-lidstaten die een overeenkomst sluiten met een veilig derde land. De lidstaten moeten voor het sluiten van dergelijke overeenkomsten de Europese Commissie en de andere lidstaten informeren.

Asielzoekers van wie de aanvraag niet in behandeling wordt genomen, mogen daartegen in beroep. Dat beroep heeft echter geen schorsende werking. Hiermee wordt volgens de Commissie misbruik voorkomen en worden procedurele vertragingen verminderd.

De dinsdag aangekondigde versoepelingen komen bovenop de medio april aangekondigde versoepelingen in het terugkeerbeleid.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog over het voorstel uitspreken.

De Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) noemt het een „bom onder het recht op asiel in Europa.” Mensen die vluchten voor oorlog en geweld verdienen onze bescherming, zegt ze.

„Vluchtelingen kunnen door dit voorstel echter direct worden gedeporteerd naar willekeurige onveilige landen”, zegt Strik. „Reken maar dat dit Nederlandse kabinet hier gretig gebruik van zal maken om zo hun verantwoordelijkheid af te schuiven.”

Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) zegt dat de „waarden en grondrechten van de EU” met dit voorstel „volledig” worden geëerbiedigd. Extra maatregelen zijn volgens hem nodig om de grote migratiedruk te verlichten.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer