Recept uit ”Stijlvol tafelen”: Portugese puddingtaartjes
Op zoek naar inspiratie voor een verrassend taartje of nagerecht blader ik graag door een van de boeken van Donna Hay. Eenvoud is het handelsmerk van deze Australische culinaire schrijfster. Nu zal de een onder dat begrip wat anders verstaan dan de ander. Bij Hay betekent het vooral dat ze met een beperkt aantal ingrediënten werkt. Goedkoop of gemakkelijk verkrijgbaar zijn die niet per se. In ”Stijlvol tafelen” (uitg. Könemann 1999) geeft ze bijvoorbeeld recepten voor de bereiding van kalfsvlees, kweepeer en eend – voor mij geen dagelijkse kost.

Wat zoete recepten betreft komen de creaties van Hay behoorlijk klassiek Europees over, met soms een verrassende twist. Dat is misschien ook weer niet zo vreemd. Vele Europeanen emigreerden in de loop der tijd naar de andere kant van de wereld, wellicht met recepten voor chocoladekoekjes (waar Hay rijstmeel in verwerkt) en vruchtenmuffins (met als verrassend ingrediënt pulp van passievruchten) in hun koffer.
Hay maakt graag eenpersoonstaartjes en -toetjes – en daar houd ik ook van. Haar Portugese puddingtaartjes (die sterk lijken op zogenaamde pastel de nata) kun je zowel bij de koffie als na een maaltijd serveren. Ik bakte ze in een muffinvorm met twaalf holtes en had genoeg deeg en vulling om twaalf taartjes te maken.
Geertje en Mariëlle pakken voor deze serie ieder tien favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 20: Portugese puddingtaartjes van Donna Hay.