Urban Mobility, het bedrijf achter fatbikes van het merk Doppio, is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Dat komt naar voren uit een brief van topman en oprichter Peter Eiselin gericht aan aandeelhouders waar RTL Z eerder over berichtte. De belangrijkste oorzaak voor het bankroet is volgens Eiselin het besluit van verzekeraars om geen dekking meer te geven voor fatbikes.
Doordat de dekking wegviel, viel een groot deel van de markt van Urban Mobility weg. „Hierdoor stopten ook leasemaatschappijen met het aanbieden van Doppio’s producten”, legt Eiselin uit in de brief, die ook in handen is van het ANP. Onder andere de verzekeringstak van ANWB en Univé gaven vorig jaar aan dat het risico op diefstal van fatbikes zo groot is dat ze niet te verzekeren zijn.
In overleg met de grootste aandeelhouders en belanghebbenden van het bedrijf heeft Urban Mobility besloten faillissement aan te vragen. Uit het jaarverslag over 2023, dat in september werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, wordt al duidelijk dat financiers geen zin meer hadden om extra geld te steken in het bedrijf met een negatief eigen vermogen van zo’n 900.000 euro. Een bron dicht bij het bedrijf vertelt dat alle bestelde Doppio-fatbikes zijn geleverd aan klanten.
Eiselin schrijft ook dat „de aanhoudende negatieve publiciteit rond fatbikes en de toestroom van illegaal geïmporteerde en opgevoerde modellen” de verkoop van de fietsen dwarszaten. De negatieve publiciteit rond fatbikes waar Eiselin over schrijft, ging onder andere over onveilig rijgedrag van jongeren op de elektrische fietsen met dikke banden. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer dringt aan op strengere regels voor specifiek fatbikes, namelijk een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) waarschuwde dat het onderscheid tussen fatbikes en e-bikes juridisch lastig te verdedigen is.