In Israël zijn de lijntjes altijd kort
Israël is een klein land. Dat merk je niet alleen als je het doorkruist, maar ook als het om nationale tragedies gaat; iedereen is in eerste of tweede lijn verbonden met betrokkenen en slachtoffers.
Veel van de verhalen die aan onze levens raken, heb ik in deze dagboekserie al gedeeld. Een lijntje waar ik me tot op heden echter niet van bewust was, was het lijntje met Hersh Goldberg-Polin. De 23-jarige Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar verloor op 7 oktober zijn arm toen terroristen een granaat in de schuilkelder gooiden waar hij en vele anderen beschutting zochten.
Vorige week, na bijna elf maanden gevangenschap, kreeg hij een kogel door zijn hoofd van Hamas. Tot op de dag van zijn dood kende ik Hersh alleen via de media. Zijn ouders hebben namelijk veel ondernomen om de gijzelaarszaak wereldwijd onder de aandacht te brengen. In de loop van de afgelopen maanden spraken de Goldberg-Polins bij de Verenigde Naties, ontmoetten ze president Joe Biden en hadden ze een audiëntie bij de paus. In augustus spraken beiden op de Democratische Conventie in Chicago, waar naast het aanwezige publiek 20 miljoen mensen via een livestream naar keken.
Toen het nieuws naar buiten kwam dat Hersh was omgebracht, deelde een collega –wij zijn actief in de toeristische sector– dat Hersh in 2017 deelnemer was van een van onze educatieve zomerprogramma’s voor Joodse tieners. Een jaar geleden, zomer 2023, stond Hersh zelfs op onze loonlijst als begeleider voor hetzelfde zomerkamp. Dit jaar had hij weer mee willen doen.
Het programma waar Hersh onderdeel van was, verbindt Joodse jeugd wereldwijd en leidt er niet zelden toe dat zij naderhand overwegen om naar Israël te emigreren. Hersh’ ouders, geboren en getogen in de Verenigde Staten, besloten naar Israël te emigreren toen Hersh zeven was. Ze bleven op verschillende manieren de dialoog met de brede Joodse diaspora zoeken. Hersh’ deelname aan onze kampen was daar een onderdeel van. Op een wrange manier hebben Hersh’ ouders in hun reactie op zijn gijzeling die dialoog kunnen intensiveren. Hersh werd een van de bekendste gijzelaars en de verbindende woorden van zijn ouders vonden breed weerklank.
In de groepschat van ons bedrijf verschijnen emotionele foto’s van het massaal uitgelopen Jeruzalem voor de uitvaart van Hersh. In een andere chat verschijnen andere foto’s. De beste vriend van onze voormalige buurman is een van de andere vijf gijzelaars die samen met Hersh omgebracht werden. En voor de zoveelste keer denk ik: „Het komt dichtbij…”
Onze correspondente in Israël, Jeannette Gabay-Schoonderwoerd, houdt een dagboek vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël. deel 77.