BuitenlandDagboek Israël
Zware rugzak

Begin deze week gingen zo’n 2 miljoen Israëlische kinderen na een lange zomervakantie terug de schoolbanken in. Omdat het nog altijd oorlog is, zaten daar wat haken en ogen aan.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
Coliumn dabroek Israel Jeannette Gabay
Coliumn dabroek Israel Jeannette Gabay

Afgelopen week ontmoette ik bij de bakker een jonge vrouw, Yuval. Ze vertelde me dat ze een evacuee is uit de kibboets Malkiya aan de grens met Libanon. Yuval is lerares in het speciaal onderwijs en al haar leerlingen zijn eveneens geëvacueerd. Omdat de bestaande scholen lang niet alle ontheemde kinderen op konden vangen, besloten lokale overheden ten noorden van het Meer van Galilea een tijdelijk gebouw neer te zetten voor Yuvals school. Met de nodige vertraging kwam een groot deel van Yuvals klas deze week voor het eerst sinds 7 oktober 2023 weer samen, zij het op een andere locatie en in een opgekalefaterde container.

„Ouders staan voor een dilemma: de kinderen wel of niet naar school sturen”

Op de sjabbat voor het begin van het schooljaar werd uitgebreid voorbede gedaan voor bescherming van alle leerlingen in onze huisgroep. Met name de gezinnen uit de noordelijke Golan hebben nogal te kampen met de veiligheidssituatie. Toen de lokale overheden na lang overleg besloten de scholen op de noordelijke Golan ook gewoon te openen, stonden veel ouders voor een dilemma: de kinderen wel of niet sturen?

Ontheemde kinderen in Elifelet aan de noordelijke grens van Israël met Libanon worden op de eerste schooldag in een schuilkelder rondgeleid. beeld AFP, Menahem Kahana

Scholen beschikken wel over schuilkelders, maar een grote hoeveelheid kinderen snel naar een veilige ruimte verplaatsen is niet eenvoudig. Daarnaast komen de kinderen van heinde en verre met schoolbussen naar school, deels door afgelegen gebieden waar geen sirenes afgaan bij inkomende raketten en geen veilige zones zijn. Wat is wijsheid?

Geel T-shirt

De school van onze jongens –evenals veel andere scholen in Israël– verzocht alle leerlingen op de eerste schooldag een effen geel T-shirt aan te trekken. Geel is de kleur die in Israël symbool staat voor de hoop op de veilige terugkeer van onze gijzelaars. Door heel Israël kun je gele linten, spelden en vlaggen vinden.

De oorsprong van het gele lintje ligt overigens in 1979, toen 52 Amerikaanse studenten werden gegijzeld in de Iraanse hoofdstad Teheran. De betrokkenen hingen destijds overal gele lintjes op. Hoe treurig was het dat toen Israëlische kinderen op 1 september vroeg in de ochtend massaal hun gele T-shirt aan trokken, het nieuws naar buiten kwam dat Hamas zes gijzelaars had omgebracht en dat het Israëlische leger hun lichamen terug naar Israël had gebracht.

„De kinderen dragen zware rugzakken dit jaar”, stelde een moeder. En zo is het.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer