Aanbouw hervormde kerk Noorden, orgel Grote Kerk Tholen in restauratie, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Schoutensteen Scherpenzeel
In het koor van de hervormde kerk in Scherpenzeel is onlangs de ”schoutensteen” geplaatst. Dat meldt de hervormde gemeente op haar website.
De schoutensteen werd in 2019 gevonden bij de vernieuwing van de vloer van de kerk. In april dat jaar was begonnen met het verwijderen van de zerken in het koor. Aan de voet van de kanseltrap lag een heel oude rode zerk, die uit de middeleeuwen stamt en waarschijnlijk van een priester is geweest. Toen deze zerk gelicht werd, bleek hieronder nog een andere zerk te liggen. Het was de steen van het graf van Marten Jansz. van Wolfswinckel, schout van Scherpenzeel, overleden in 1626. Op de onderste helft staat de naam van Hendrik Jan Bulsing en het jaartal 1757. Toen is niet hij, maar zijn eerste vrouw overleden. Blijkbaar is de steen van de schout later hergebruikt.
Deze schoutensteen heeft nu een ereplaats gekregen in het koor van de kerk.
Van Damorgel Tholen
Orgelmaker Elbertse & Van Vulpen uit Utrecht begint maandag met de restauratie van het monumentale Van Damorgel in de Grote Kerk in Tholen. Dat liet de hervormde gemeente Tholen deze week weten.
„Als eerste worden vrijwel alle pijpen en balgen en windladen naar de werkplaats in Utrecht vervoerd voor een grondige revisie”, aldus de gemeente. „Dat is handwerk, het vakmanschap van de orgelmaker. Het is de bedoeling dat eind 2025 het orgel weer in volle glorie bruikbaar is. In de tussenliggende periode worden pijpen, mechaniek, windladen en windvoorziening gerestaureerd en krijgt de orgelkas een stevige opknapbeurt. Dat is na de plaatsing in 1955 bepaald geen overbodige luxe. Voor een nog mooiere klankkleur wordt de winddruk enigszins verhoogd en de kanalisatie herzien.”
De verwachtingen zijn hooggespannen, schrijft de hervormde gemeente. „Het orgel geldt als een van de zeer bijzondere orgels in Nederland en is het enige, grootste, historisch zeer gaaf overgeleverde instrument van Van Dam in de provincie Zeeland.” Het orgel werd in 1832 gebouwd door de tweede generatie Van Dam voor de Galileeërkerk in Leeuwarden. Na omzwervingen werd het in 1955 in Tholen in gebruik genomen.
De hervormde gemeente ontving in de achterliggende jaren 750.000 euro aan subsidies van de provincie en het Rijk. „Ondertussen hebben sponsoren en fondsen eveneens mooie bedragen toegezegd.”
In de loop van 2025 wordt het binnenwerk herplaatst en wordt het orgel gaandeweg weer opgebouwd. Als vervanger mag de gemeente het Hauptwerkorgel van de Eben-Haëzerschool gebruiken.
Deze vrijdagavond is er een soort ”sing-out” van het orgel. Aanvang 19.30 uur. De eigen organisten verzorgen dan het programma.
Aanbouw Noorden
De hervormde gemeente Noorden (vlak bij de Nieuwkoopse plassen) is bezig met de realisatie van een aanbouw aan de consistoriekamer. Dat heeft ouderling-kerkrentmeester Arie van Oosterom desgevraagd meegedeeld.
De aanbouw is bedoeld voor een nieuwe consistoriekamer en een gemeenschapsruimte voor zeventig à tachtig mensen. De ruimte is ook geschikt voor koffiedrinken na de dienst en bijvoorbeeld condoleances. In de huidige consistoriekamer komt een keuken.
De aanbouw vervangt het verenigingsgebouw ”De Ruif” dat tussen de kerk en de pastorie staat. Dat terrein, waarop ook twee woonhuizen staan die eigendom zijn van de kerkelijke gemeente, wordt op termijn ontwikkeld. Wat er precies mee gebeurt, is nog niet bekend.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat de gemeente kon beginnen met de bouw, aldus Van Oosterom. „De eerste plannen zijn ongeveer tien jaar geleden opgesteld. De kerk is een rijksmonument, dat dateert uit 1840 en in 1987 gerestaureerd is. Een van de eisen was dat de aanbouw in de stijl van de kerk moest worden uitgevoerd. Het betekende dat de bouw duurder werd en uitkwam op ongeveer een half miljoen euro. Gelukkig is de financiering geregeld en doen veel gemeenteleden vrijwilligerswerk.”
„De verwachtingen van de restauratie van het Van Damorgel zijn hooggespannen” - Hervormde gemeente Tholen