Laatste dienst in De Ark Schiedam en Regenboogkerk Hilversum, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Orgel Uithuizermeeden
De Nederlandse gereformeerde kerk de Wijngaard in het Groningse Uithuizermeeden neemt op zaterdag 7 september haar orgel opnieuw in gebruik.
In de Wijngaard –oorspronkelijk een vrijgemaakte kerk– staat een tweeklaviersorgel dat Mense Ruiter Orgelmakers in 1985 voor de kerk bouwde. Na bijna veertig jaar was het instrument toe aan groot onderhoud. Dat is in de achterliggende zes maanden uitgevoerd door Mense Ruiter Orgelmakers.
De Wijngaard neemt het orgel in gebruik met een bespeling door Sander Booij, directeur van Mense Ruiter Orgelmakers, en organist Sietze de Vries. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is vrij.
Zaterdag vierde de Wijngaard de 150e verjaardag van het kerkgebouw, dat in september 1874 in gebruik werd genomen. In het kader van het jubileum is een tentoonstelling samengesteld en is er een film gemaakt. De tentoonstelling is eveneens te zien op zaterdag 7 september. Die dag is er ook een project rond de 150 psalmen.
Regenboogkerk Hilversum
In de Regenboogkerk in Hilversum is zondag voor het laatst een kerkdienst van de protestantse gemeente gehouden. Het kerkgebouw wordt afgestoten, als uitvloeisel van de samenvoeging van de Regenboogkerkgemeente met de wijkgemeenten rondom de Bethlehemkerk en De Morgenster.
De kerk in het centrum van Hilversum, die in 2000 werd gebouwd, heeft een opmerkelijke architectuur: geen muren, maar wanden van transparante glazen elementen. De gedachte erachter was dat de kerkleden zich niet afsluiten van de mensen om hen heen, maar zich juist met de omgeving verbonden willen voelen. In de laatste dienst wordt onder meer uit Genesis 9 gelezen, over de regenboog als teken van Gods trouw.
Klooster Dongen
De provincie Noord-Brabant en de congregatie Zusters Franciscanessen van Dongen hebben onlangs het kloostercomplex Moederhuis in Dongen overgedragen aan een bouwmaatschappij. Deze realiseert hier op termijn 55 zorgappartementen, aldus de provincie Noord-Brabant.
Het Moederhuis is beeldbepalend voor het hart van Dongen. Het klooster van de Zusters Franciscanessen werd in 1801 gesticht, waarmee de congregatie een van de oudste van Nederland is. Tweehonderd jaar lang hebben de zusters onderwijs gegeven in Dongen. Sinds de jaren 1950 hielden de zusters zich ook bezig met bejaardenzorg.
De zusters wonen in het aan het klooster verbonden aanleuncomplex De Plataan. De congregatie mag tot 2028 gebruikmaken van een aantal ruimtes in het klooster.
De Ark Schiedam
Zondag is de laatste kerkdienst gehouden in De Ark te Schiedam. Dat deelt de protestantse gemeente (pg) Kethel mee op haar website . Voortaan zullen de diensten van de gemeente plaatsvinden in de Dorpskerk.
De pg Kethel ontstond in 2019 door een fusie van de hervormde gemeente Kethel en Spaland en de pg wijkgemeente De Ark.
De Ark is een modern kerkgebouw zonder toren en dateert van 1971. Wat de nieuwe functie van De Ark wordt, is nog niet bekend.
Kerk Franeker
In de voormalige gereformeerde Zilverstraatkerk in Franeker worden tien luxeappartementen met parkeergarage gerealiseerd. De verkoop van de appartementen is gaande. De kerk dateert uit 1893.
Lange tijd was de Zilverstraatkerk de grootste gereformeerde kerk van de provincie Friesland. Op een gegeven ogenblik waren er niet minder dan 64 ambtsdragers. Hier stond de bekende theoloog dr. H. Bavinck.
Nadat de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk te Franeker in 2010 fuseerden, werd de Zilverstraatkerk afgestoten. In 2015 werd de laatste dienst gehouden. Het Van Damorgel uit 1905 (23 stemmen) verhuist naar het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Kootwijkerbroek.
Gerarduskerk Gemert
Het sloopwerk aan de Gerarduskerk in Gemert ligt stil. Dat meldt het Cuypersgenootschap, dat gevraagd had om het kerkgebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit verzoek was door de gemeente Gemert-Bakel afgewezen, maar de rechter oordeelt dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen.
Volgens het genootschap is de voormalige rooms-katholieke Gerardus Majellakerk uit 1958-1959 een wederopbouwkerk in de stijl van de Bossche School, een hoogtepunt in het oeuvre van de architect Jan de Jong. Tevens heeft het kerkelijke complex een belangrijke stedenbouwkundige betekenis voor Gemert en is er sprake van een cultuurhistorische betekenis als centrum van religieus leven in het naoorlogse Gemert.
De gemeente wil de kerk grotendeels slopen voor woningen.